Kínai államkötvények piaci rali

A kínai államkötvények hozama csökkent kedden, amikor a Kommunista Párt a kamatlábak és a banki tartalékolási követelmények csökkentését fontolgatta, ami a befektetőket a kötvénypiac felé terelte.

A kínai gazdaság stabilizálásának érdekében a Kommunista Párt központi bizottsága bejelentette, hogy fontolgatják a kamatlábak és a banki tartalékolási követelmények csökkentését, ami kedvező hatással volt a kötvénypiacra. A tízéves kínai államkötvények hozama négy bázisponttal 2,31 százalékra, míg a harmincéves kötvények hozama szintén négy bázisponttal 2,528 százalékra csökkent.

A befektetők a csökkenő kamatlábak reményében és az instabil gazdasági környezetben a biztonságot keresve fordultak a kötvénypiac felé. A tízéves lejáratú határidős államkötvények árfolyama emelkedett, és a kínai állami média szerint a kormány több intézkedésen keresztül fogja támogatni a gazdaságot, beleértve a kötelező tartalékráták és a kamatlábak csökkentését is, amit a Kommunista Párt Politbürója is megerősített.

A kötvényhozamok és a kötvényárak fordított kapcsolatban állnak egymással, így a hozamok csökkenése a kötvényárak emelkedését jelenti. Idén a kínai kötvénypiac ralizik, mivel a befektetők a kamatok csökkenését várják és biztonságos befektetési lehetőségeket keresnek.

Hszing Zsao-peng, az ANZ vezető Kína-stratégája szerint a kamatcsökkentés és a kötelező tartalékráta-csökkentés (RRR) a második negyedév során valósulhat meg. Ezek az intézkedések a rövid távú kamatlábakra gyakorolnak nyomást, ami lefelé húzza a hosszabb távú hozamokat, és várhatóan több banki tőke áramlik majd a kötvénypiacra, ami tovább csökkenti a hozamokat.