Milliókat bukhat a napelemes pályázaton legalább kétszáz család

Saját zsebből előlegezték meg az állami támogatás egy részét, mégsem készült el az energetikai korszerűsítés – 200 család bukhat akár milliókat a napelemes pályázaton, ezt mondják a Napelem Szövetségnél.

A kivitelezők szerint a Magyar Államkincstár késlekedik a kifizetésekkel, ez okozza a gondot. A kormány viszont azt állítja, hogy a szigorú uniós pályázati feltételek miatt gyakran szükség van hiánypótlásra, ami az időben történő utalásokat akadályozza.

Azok a háztulajdonosok, akiknek a 100 százalékos energetikai pályázata elkészült, szerencsésnek mondhatják magukat. A kormány pályázati portálja szerint két és fél év alatt összesen 124,8 milliárd forintot ítéltek oda napelem- és hőszivattyú telepítésre, amiből az Államkincstár 47,3 milliárd forintot, azaz kevesebb, mint 40 százalékát fizette ki.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) az RTL kérdésére válaszolva elmondta, hogy 78 milliárd forintot még nem folyósítottak, mert a pályázatok 95 százaléka további hiánypótlásra szorul.

A minisztérium szerint a késedelmek egyik oka, hogy a Brüsszel által kialakított rendszer túl merev. Egy projektmenedzser, aki neve elhallgatását kérte, azt nyilatkozta, hogy vannak érintettek, akiket minden hónapban napi igazolások benyújtására kérnek, majd a hónap végén újra bekérik ezeket az igazolásokat, de nem történik meg az utalás. Ez az érintettek számára olyan, mintha szándékosan húznák az időt.

A helyzet különösen nehéz lehet azok számára, akik megelőlegezték a kivitelezőnek az előleget, de a beruházásuk mégsem valósult meg, és sem azt a pénzt, sem pedig a további saját részből befizetett kivitelezési költséget nem kapták meg.