A lakosság kedvence a Diszkont Kincstárjegy, de lehetne jobb választás is

A magyar háztartások a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) legnagyobb tulajdonosai, és a Bónusz Magyar Állampapíron (BMÁP) keresztül is hozzáférnek a rövid pénzpiaci hozamokhoz, kamatprémiummal együtt. A következő időszakban is meghatározó szerepet játszhatnak a pénzpiaci termékek a lakossági portfóliókban.

A háztartásoknál van a legtöbb DKJ, a forgalomban lévő állomány 37 százalékát birtokolják 2024 február 29-én. A magas inflációs környezetben a DKJ állomány és a lakossági részarány is növekedett, mivel a bankbetétekhez képest versenyképes befektetésnek számítottak. Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) alternatívájaként a DKJ magasabb hozamot és szélesebb lejárati kínálatot kínált, bár a Prémium Magyar Állampapírral (PMÁP) hozamban nem tudott versenyezni. A DKJ előnye a rövid futamideje és a vásárlási limit hiánya volt. Az utóbbi hónapokban csökkent a lakossági állomány, de a visszaesés üteme kisebb volt a vártnál.

A BMÁP éves kamata két részből áll: az egyik a kamatbázis, amely a 3 hónapos DKJ-aukciók átlagos eredménye alapján alakul, a másik pedig a kamatprémium, amely az első három évben évi 1,5%, az 5 éves sorozat esetében az utolsó két évben pedig évi 2,5%. A BMÁP így magasabb hozamot kínálhat, mint a DKJ. A 2027/N sorozat évi 8,37%, míg a 2029/N sorozat évi 8,13% hozamot kínál, a kamatfizetés negyedévente történik.

A BMÁP előnye, hogy nem szükséges folyamatosan figyelni a piaci hozamokat, és akár 5 évig hozzáférést biztosít a DKJ-hozam feletti kamathoz. A BMÁP megújulása óta a lakossági termékkel folyamatosan jobb hozamot lehetett elérni, mint a közvetlen DKJ-vásárlással. A 6,7 százalékos három hónapos referenciahozam mellett a rövidebb BMÁP 8,37 százalékos kamata 1,7 százalékos hozamprémiumot jelent.

A BMÁP vonzerejét a következő időszakban a DKJ-hozamok alakulása és a kamatprémium mértéke határozhatja meg. A 3 hónapos BUBOR 7,51%-os kamata és a 6,86%-os DKJ-hozam összehasonlításából kiindulva nem várható a DKJ-hozamok jelentős csökkenése, így érdemes lehet a BMÁP-ot is beépíteni a lakossági portfóliókba.

Jelenleg közel 1 000 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás van BMÁP-ban, ami jól illeszkedik az ÁKK stratégiájába, hogy több különböző kamatozású lakossági állampapír legyen elérhető. A diverzifikált portfólió kialakításának lehetőségét biztosító termékek között megtalálható az inflációhoz kötött PMÁP, a fix kamatot fizető FixMÁP, a likvidebb MÁP Plusz, az euróban denominált €MÁP, és a pénzpiaci hozamokat lekövető BMÁP.