Az olcsó import gyümölcsöt magyar eperként árulják

Beindult az eperszezon, és az alkalmi árusok gyakran magyar eperként kínálják az olcsóbb, vegyszerekkel tartósított import szamócát, amelyek valójában spanyol, olasz, görög eredetűek. A vásárlókat sok esetben megtévesztik, hiszen az ízében és minőségében a hazai terméstől eltérő gyümölcsöket mézédes magyar eperként árulják, miközben a magyar termelők piacát ellehetetlenítik az importtal, és lenyomják az árakat.

Az utcai árusok között sok a szélhámos, akik kamionszámra érkező spanyol vagy görög epret magyarként, főként lajosmizseiként kínálják. A vásárlóknak érdemes áfás számlát kérniük, és az őstermelői igazolványt is ellenőrizniük, mivel egy csaló árus nem fog tudni ilyet felmutatni. A magát magyar termelőnek kiadó eladóknak pedig érdemes fotót kérni az ültetvényükről, hogy igazolják az áru eredetét. Az igazi termelők büszkén fotózzák és videózzák termésüket, és ezt a vásárlóknak is be tudják mutatni.

A mozgóárusításhoz szükséges működési engedély megléte is fontos, amit a kereskedelemről szóló törvény és a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szabályoz. Az engedély nélküli árusítás illegális tevékenységet is jelenthet, és a rendőrségnek nincs jogszabályi felhatalmazása az illegális árusokkal szembeni fellépésre, csak ha bűncselekményt vagy szabálysértést észlelnek.

A hazai szezon már április elején kezdetét vette a fűtött fóliás szamócaszürettel, és a fűtetlen fóliasátrakban is aktívak a gazdák. A külföldi és a magyar szamóca között nagy a különbség: az importált gyümölcs koraérett, míg a hazait teljesen éretten szedik le, ami az ízvilágban is megmutatkozik. Győr-Moson-Sopronban a helyi termelők már kitelepültek, és a fűtött, hidegfóliás termést árusítják, kilónként átlagosan 4000 forintért. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint is érezhető a különbség az ízvilágban, és a korai fajták között is akad édes, hazai szamóca, ráadásul a tévhitekkel ellentétben az sem jelenti feltétlenül, hogy import áruról van szó, ha a gyümölcsök túl nagyra nőttek.

A magyar epertermelők számára a korai szezonkezdet nehézséget jelent, mivel a mediterrán import olcsó dömpingje lehúzza a hazai termés árát. Azonban a népszerű "Szedd magad!" kertekben a szezon várhatóan május végén kezdődik, és a kedvező időjárás akár korábbra is hozhatja a szüretet. Az igazi hazai eperszezon április végén vette kezdetét, ugyanis a gazdák már szüretelik a fűtött fóliás szamócákat, de már a szabadtéri ültetvények szürete sem várat sokáig magára.