Szentkirályi Alexandra kampánya: villanykörte, gyurcsányozás és a „Változást Budapesten!” terv

Szentkirályi Alexandra becsavar egy villanykörtét, letérdel egy kátyúhoz, és ismételgeti: Gyurcsány. Egy telefonbeszélgetés során pedig egy bizonyos Andrew-hoz szól: „Hi, Andrew, how are you?”. A Fidesz főpolgármester-jelöltje már belevetette magát a kampányba, és bár korábban saját programjáról keveset beszélt, most meghirdette hét pontos „Változást Budapesten!” tervét.

A Fidesz március 14-én jelentette be, hogy Szentkirályi Alexandrát indítják Budapesten, mivel szerintük vele a város új lendületet kaphat és fejlődésnek indulhat. Szentkirályi a felkérést elfogadta, és már az első megszólalásában a Demokratikus Koalíció elnökét, Gyurcsány Ferencet emlegette, hangsúlyozva, hogy a júniusi önkormányzati választás tétje az, hogy Budapest a budapestiek érdekeiről szóljon, nem Gyurcsányéiról.

Szentkirályi Alexandra kampányában a Gyurcsány-kritika dominál. Elsőként a Kamumétert dobta be, amelyben Karácsony Gergely ígéreteit veszi sorra. A Városháza parkban keresett zöld területet, de csak murvás sávot és koszos parkolót talált, amire ráütötte a kamupecsétet. A 2022-es országgyűlési kampányban a Fidesz a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíciót indította, amit még Orbán Viktor is aláírt.

Szentkirályi szerint Karácsony Gyurcsány utasításait hajtja végre, és a városvezetés nem az emberekért, hanem Gyurcsányért dolgozik. A kormányszóvivőként is ismert volt szóvivő a kampányában a magyar fiatalságot Brüsszelről, energiapolitikáról és szankciókról tanította, és a déli határkerítésről is készített videót.

Szentkirályi Alexandra kampányában gyakran szerepelnek olyan videók, ahol a mindennapi élet kihívásaira hívja fel a figyelmet, mint például a közlekedési káosz vagy a köztéri hajléktalanság. Azonban a pontos programját csak most részletezte, amikor meghirdette hét pontos „Változást Budapesten!” tervét.

Az újságírókat távol tartva, Szentkirályi Alexandra a nyilvánosság előtt Tiktok-videókra hajazó posztokat gyárt. A Telex interjúkérelmet küldött neki, de választ nem kaptak, és a kampánynyitójára sem sikerült regisztrálniuk. Április 16-án a Mandineren jelent meg vele az első interjú, ahol tizenhétszer említette meg Gyurcsány Ferenc nevét.

A Fidesz idén kevesebb figyelmet fordít a nyilvánosságban az önkormányzati választásra, és Orbán Viktor sem beszélt Szentkirályiról a kegyelmi ügy kirobbanása óta. Tarlós István azonban támogatását fejezte ki volt helyettesének, és felajánlotta, hogy segítene a kampányában. A fővárosi kutatások szerint Karácsony Gergely újra esélyes a győzelemre, és nem tűnik úgy, hogy Szentkirályi meg tudná őt szorongatni.

Szentkirályi Alexandra kampánynyitóján meghirdeti hét pontos „Változást Budapesten!” tervét. Az eseményen beszédet mond Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Tarlós István, Budapest volt főpolgármestere. Baán László szerint a 2010 utáni évtized volt a Trianon utáni Magyarország legjobb évtizede, és ennek Budapest is részese volt Tarlós István főpolgármestersége idején. Szentkirályi kampánynyitóján a színpadon hirdette meg a „Változást Budapesten!” tervét, és kijelentette, hogy Budapest és közte mindig is egy love story volt.

A kampánynyitón Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa a Liget-projektet promózta, és kritizálta Karácsony ligetellenes kampányát, amelyet „hecckampánynak” nevezett. Kocsis Máté a kerékpársávokon nevetett a közönséggel, és Karácsony Gergelyt vergődőnek állította be, míg Tarlós István viccelődve beszélt a főpolgármestersége óta történt változások hiányáról.

Szentkirályi Alexandra kampánynyitójának hangulatát Lotfi Begi, az ismert DJ biztosította, és az esemény háziasszonya Déri Stefi, a Megafon egyik arca volt. Déri arról beszélt, jó látni, milyen sokan vannak az eseményen, és egy beszélgetés keretében Baán Lászlót kérdezte az elmúlt időszak tapasztalatairól.

A Fidesz jelöltje mellett még öten vannak versenyben Budapest vezetői székéért. Karácsony Gergelyt, a jelenleg is hivatalban lévő főpolgármestert a Párbeszéd, a Momentum, a DK és az MSZP is támogatja, Vitézy Dávid, volt államtitkár civilként, de az LMP támogatásával készül a választásra, Brenner Koloman a Jobbik jelöltje, a Mi Hazánk Grundtner Andrást indítja, a Szabad Ország Mozgalom pedig Kajtor Gábort látná a főváros élén, aki rendőr volt, jelenlegi pedig testépítő.