Magyarország nyugdíjtérképe: A legmagasabb összegek és a lemaradók

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb kiadványából kiderül, hogy az öregségi nyugdíjak terén jelentős különbségek vannak a megyék és a fővárosi kerületek között.

A KSH által közzétett adatok szerint Budapest áll az élen az öregségi nyugdíjak átlagos összegét tekintve, ahol a nyugdíjasok átlagosan 275 667 forintot kapnak. Ez az összeg jelentősen meghaladja az országos átlagot, amely 45 ezer forinttal kevesebb, és a legalacsonyabb átlagot felmutató Bács-Kiskun megyétől 70 ezer forinttal többet jelent.

További megyék, ahol az országos átlagnál magasabb nyugdíjat kapnak az idősek, többek között Fejér, Pest, Komárom-Esztergom, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyék. Ezzel szemben Bács-Kiskun, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben 207 ezer forintnál alacsonyabb az átlagos öregségi nyugdíj.

A fővárosi kerületek közül a XII. kerület nyugdíjasai élvezik a legmagasabb, átlagosan 315 850 forintos nyugdíjat, míg a XX. kerületben a legalacsonyabb, 251 021 forint az átlagos öregségi nyugdíj.

A Pest megyei járások közül hatban, valamint a Tiszaújvárosi, a Veszprémi és a Székesfehérvári járásban éri el vagy haladja meg az ellátások összege a 250 ezer forintot. Ezzel szemben a dél-alföldi Mórahalmi, Kisteleki, Kiskőrösi és az észak-alföldi Csengeri járásban az öregségi nyugdíjak átlaga 180 ezer forint alatt marad.