Trump pártján belüli lázadás: a házelnököt fenyegeti a botrány

Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke kijelentette, hogy nem fog lemondani, annak ellenére, hogy újabb képviselőtársa csatlakozott Marjorie Taylor Greene elmozdítási indítványához. A házelnökön azután vált még nagyobbá a nyomás, hogy bejelentette: a szenátusban egy csomagként megszavazott törvénytervezeteket különálló javaslatokként fogja a Kongresszus alsóháza elé vinni.

"Nem mondok le" - szögezte le Mike Johnson, aki a magát "háborús házelnökként" leíró politikus Donald Trumppal is találkozott a múlt héten, aki támogatásáról biztosította őt. Ezzel szemben Marjorie Taylor Greene már március végén elmozdítási javaslatot nyújtott be Johnson ellen, és tegnap Thomas Massie is bejelentette, hogy csatlakozik Greene indítványához.

Massie szerint Johnsonnak előre meg kellene határoznia a lemondási időpontját, hogy addig új vezetőt válasszon a republikánus frakció. A kentucky-i képviselő kritizálta a házelnököt, mert szerinte az Egyesült Államok nem áll háborúban, ezért nem indokolt "100 milliós nemzetközi segélyekre" költeni.

Johnson a szenátusban februárban elfogadott 95 milliárd dolláros segélycsomagot négy külön javaslatként kívánja a képviselőháznak benyújtani, amelyek között szerepel Ukrajna 60 milliárd dolláros, Izrael 14 milliárd dolláros és az indo-csendes-óceáni régió támogatása is. A negyedik javaslat tartalmazhat bizonyos republikánusokhoz közel álló nemzetbiztonsági prioritásokat is, amelyek részleteit még nem erősítették meg. Ezen felül egy negyedik javaslat is megjelenik majd, amely Oroszország, Kína és Irán elleni intézkedéseket foglal magában.

A Kongresszus alsóháza még a héten szavazhat a javaslatokról. A republikánus párton belüli nézeteltérések miatt kérdéses, hogy a demokraták melyeket hajlandók támogatni a négy közül, illetve, hogy ha Johnson eltávolítását Greene valóban a ház elé vinné, mellé állnának-e, hogy megmentsék a saját párttársai által sarokba szorított vezetőt. Johnson tavaly október óta tölti be a házelnöki pozíciót.

Mike Johnson bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák. A Képviselőház szabályzati bizottsága egy külön határbiztonsági törvényjavaslatot is közzétesz, és a végleges elfogadásról szóló szavazást a tervek szerint szombat este tartják.

A Mike Johnson vezette Képviselőház republikánus szárnya több mint hat hónapja blokkolja Ukrajna segélyezését. Izrael támogatása kétpárti, Ukrajna azonban megosztó kérdés a Republikánus Pártban. A jobboldali populista politikusok nem támogatják a további fegyvertranszfereket, a „war hawk” republikánusok viszont gyengének tartják a Biden-kormány fellépését és még több fegyvert szeretnének küldeni az oroszok elleni harchoz.