Az orosz haderő és műtrágya dominancia

Az orosz haderő páncélos-tartalékainak kimerülése és az orosz műtrágyaexport növekvő európai dominanciája egyaránt aggodalomra ad okot.

Az orosz haderő egyre nagyobb bajban van, amit jól mutatnak az idősoros műholdképek, melyek a páncélos-tartalékok reaktiválását dokumentálják. A 6018. bázis esetében a harcjárművek száma a háború kezdeti közel 200 darabjáról 2024 januárjára 40-re, mára pedig szinte nullára csökkent. Az Ukrajnában harcoló harckocsik száma 2000-2500 közöttire tehető, további 1300-1500 darab pedig javítóműhelyben lehet, míg a többi bázison még közel 3000 harckocsi található, bár ezek állapota kérdéses. Becslések szerint az orosz haderő leghamarabb 2026 elejére fogyhat ki a raktárban tárolt páncélosokból.

Európa egyre inkább függ az orosz műtrágyáktól, amelyeket földgáz felhasználásával állítanak elő, és amelyekből Oroszország egyre többet exportál az unióba. Svein Tore Holsether, a Yara International vezérigazgatója szerint ez a függőség hasonló a korábbi orosz gázfüggőséghez. Az EU a 2023 júniusáig tartó évben kétszer annyi karbamidot importált Oroszországból, mint egy évvel korábban. A földgázszállítmányok korlátozása és az EU-s gázimport csökkenése miatt a nitrogénműtrágyák gyártási költségei megugrottak, ami anyagilag megviselte az európai gazdákat. Holsether szerint az orosz műtrágyagyártók az alacsonyabb energiaköltségekből és a kevesebb fenntarthatósági korlátozásból profitálnak.

Oroszország a világ egyik legnagyobb nitrogéntartalmú műtrágyagyártója és exportőre, és Holsether figyelmeztet, hogy Oroszország a műtrágyapiacon növekvő dominanciáját politikai befolyásra használhatja fel. A nyugati szankciók ellenére az orosz kivitelből származó bevételek 2022-ben 70%-kal megugrottak a magasabb árak miatt. Holsether aggodalmát fejezte ki, hogy ha Oroszország a műtrágya dominanciáját befolyási eszközként használja fel, akkor a legszegényebbek fizetnék meg a legnagyobb árat.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta először tette be a lábát az angol királyi család egyik tagja a háborús területekre: Zsófia edinburgh-i hercegnő Kijevbe látogatott. Nagy-Britannia a kezdetek óta Ukrajna pártját fogja a harcokban és 2022 óta 4,7 milliárd font (2155 milliárd forint) nem katonai jellegű támogatással segítették Ukrajnát, beleértve egy 660 millió fontot érő (303 milliárd forint) kétoldalú segítségnyújtási programot, amelynek elsődleges célja olyan nők és fiatal lányok megsegítése, akik ellen szexuális erőszakcselekményeket követtek el. Zsófia hercegnő találkozott olyan áldozatokkal is, akik ellen a háború alatt szexuális erőszakcselekményeket követtek el, illetve akiket kínvallatásnak vetettek alá, valamint olyan gyerekekkel is, akiket erővel elszakítottak családjuktól és Oroszországba vittek, de azóta visszatértek Ukrajnába.

Az amerikai védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az Egyesült Államok által Ukrajnának szállított precíziós irányítású muníciók hatékonyságát jelentősen csökkentette az orosz elektronikus hadviselés. A Pentagon beszerzési vezetője, Bill LaPlante megerősítette, hogy a kifejezetten Ukrajna számára fejlesztett új fegyverek gyakran nem találták el a kívánt célpontokat az orosz elektromágneses zavarások miatt. Az orosz elektronikai hadviselés sikeresen alkalmazta a GPS-spoofing technológiát is, amely hamis helymeghatározási adatokkal téveszti meg a navigációs eszközöket, ez pedig már legalább 2018 óta használt Ukrajnában. A spoofing elleni védekezés nehézsége mellett az ilyen típusú lőszer rendkívül költséges, például egy GMLRS rakéta ára körülbelül 160 000 dollár, míg egy Excalibur lövedék akár 100 000 dollárba is kerülhet. Az Egyesült Államok óvatossága is bonyolítja a helyzetet, mivel Washington ódzkodik túl jó fegyvereket átadni Kijevnek, hogy ne provokáljanak közvetlen konfliktust Oroszországgal. Az F-16-os vadászgépekkel kapcsolatos tervek arra utalnak, hogy a Pentagonban további stratégiai lépéseket fontolgatnak annak érdekében, hogy javítsák Ukrajna védelmi képességét a konfliktus súlyosbítása nélkül.