Fico elleni merénylet: Meghökkentő kijelentések a szlovák belügyminisztertől

Matús Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter szerint a handlovái kormányülést követő merénylet kapcsán nem merült fel hiányosság a biztonsági intézkedések terén, és a támadás politikai indítékkal történt.

A Parameter által idézett politikus elmondása szerint a támadó első szavaiból egyértelművé vált, hogy nem ért egyet a kormány politikájával, ami a merénylet hátterében állhat. Šutaj Eštok hozzátette, hogy a vizsgálat továbbra is folyamatban van, de ő nem rendelkezik információkkal és nem is avatkozhat bele a nyomozásba.

A belügyminiszter kiemelte, hogy a rendőrség jelenleg több mint 40 esetet vizsgál a közösségi médiában elkövetett gyűlöletkeltés és -terjesztés kapcsán. Šutaj Eštok szigorúan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy ha valaki azt állítja, hogy a támadónak be kellett volna teljesítenie a tervét, az nem tekinthető viccnek.

A politikus elárulta, hogy ő maga és Richard Glück, a Smer-képviselő is konkrét fenyegetéseket kapott. Beszélt arról is, hogy szükséges a legfőbb közjogi méltóságok lakhelyének biztonságának javítása, emlékeztetve egy márciusi incidensre, amikor egy nő bejutott a köztársasági elnök, Zuzana Čaputová házának udvarára. Šutaj Eštok hangsúlyozta, hogy a biztonsági intézkedéseknek meg kell felelniük a 21. század követelményeinek, és nem lehet minden pénzkérdés.

A belügyminiszter továbbra is állítja, hogy a handlovái kormányülést követő biztonsági intézkedések a lehető legmagasabb színvonalon voltak. Kritizálta azokat, akik a testőrök munkáját értékelni próbálják, mondván, hogy a testőrök mentették meg a miniszterelnök életét. Šutaj Eštok kiállt a közjogi méltóságokat védő hivatal vezetője, Pavol Krejčí mellett, aki szerinte mindent megtett, hogy a testőrök megfelelő gyakorlatokon vegyenek részt. Ebben a kontextusban a belügyminiszter nem érti, hogy "valamilyen világbajnok fotelhuszárok" képesek értékelni a testőrök munkáját, és emlékeztetett arra, hogy az előző kormányok alatt ez nem történt meg.