Halálos fenyegetést kapott az osztrák kancellár

Február óta több halálos fenyegetést tartalmazó e-mailt küldött osztrák politikusoknak egy 28 éves munkanélküli férfi.

A bécsi bíróságon nem jelent meg a múlt héten az a 28 éves férfi, aki halálos fenyegetéseket tartalmazó e-maileket küldött Karl Nehammer osztrák kancellárnak és Alexander van der Bellen szövetségi elnöknek. A fenyegető üzeneteket Venezuelából küldte egy bécsi rendőrkapitányságnak, ahol bosszúval és gyilkossággal fenyegetőzött. Ausztriába való visszatérése után folytatta a fenyegetéseket, és a rendőrségnek telefonon azt mondta: „Van egy késem, le fogom szúrni”.

A férfi letartóztatását csak akkor rendelte el a bíró, miután nem jelent meg a tárgyaláson. Jelenleg előzetes letartóztatásban van, szökés és bűncselekmény elkövetésének veszélye miatt. A tárgyalást június 3-ra tűzték ki.

A Kronen Zeitung szerint nem világos, hogy miért volt eddig szabadlábon a vádlott. A lap említést tesz arról, hogy a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet fényében megfigyelhető a politikusok elleni erőszak terjedése Európa-szerte. A Fehér Ház kifejezte örömét amiatt, hogy Robert Fico túlélte a merényletet és mielőbbi felépülést kívántak neki. John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő hangsúlyozta, hogy örömmel hallották Fico állapotának javulásáról, és kívánják neki a mielőbbi teljes felépülést. Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes szerint Fico állapota továbbra is súlyos, és a pénteki műtéttel a sebek gyógyulását akarták elősegíteni.