Háború vagy béke – Magyar Péter lépéskényszerben lesz Ukrajna ügyében?

„Baloldali belügynek tartom… majd maguk között elrendezik!” – reagált Orbán Viktor a Magyar Péterről szóló kérdésre, ami azt firtatta, mi a kormányfő véleménye róla. Ez az első alkalom volt, hogy Orbán Viktornak rögtönzött választ kellett adnia a Magyar-jelenséggel kapcsolatban, és kommunikációs taktikája a számára kellemetlen témáktól való távolmaradást tükrözte.

Bár Magyar Péter és pártja jelenleg az ellenzéki tér átrendezésével foglalkozik, a közvélemény-kutatások szerint a Tisza Párt a kormánypártok szavazóit is megnyeri magának. A Fidesz támogatottsága jelentősen csökkent: 2022 áprilisában még 43 százalék volt, míg a legfrissebb mérések szerint ez az arány 27-28 százalékra esett vissza.

A NER rendszere még nem omlik össze, de a tendenciák egyértelműek, és a választások közelednek. Az EU-s és önkormányzati választásokat egy időpontra tűzték ki, ami a kormány számára nem bizonyulhat előnyösnek, hiszen a korábban várt nagy győzelem helyett csak szerényebb eredményre számíthatnak. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerint izgalmas kísérlet lesz, hogy egyszerre lesz önkormányzati- és EP-választás.

Magyar Péter politikai menetelése ellenére konfliktusok is felmerülnek, például a Hadházy Ákossal kialakult szópárbaj a Diákhitel Központ ügyében. Magyar stílusa, amely a passzív-agresszív támadásokra épül, hosszú távon problémás lehet. A kormányzati kommunikációs gépezet folyamatosan próbálja körbekeríteni és indoktrinálni a híveket, hogy minimalizálja a szavazók átszivárgását.

Az ukrajnai háború továbbra is vízválasztó téma a magyar politikában. A kormánypárt kommunikációs stábja a háború vagy béke témakörét tűzte ki a kampány fő témájává, és várják azt a pillanatot, amikor Magyart háborúpárti álláspontba szoríthatják. Magyar azonban nem követi a liberális kórust, és az ukrajnai háború kapcsán kritikus hangot üt meg, például a klubrádiós interjújában, ahol az orosz agresszió előtti nyugati érdekszféra-sértéseket és az ukrán politikai elit kisebbségekkel szembeni magatartását emelte ki.

A háború témája a Fidesz kampányának központi eleme, és a nagyhatalmi játszmák is szerepet játszanak a hátterében. Az Európai Néppárt elnöke, Manfred Weber is üzent Magyar Péternek, hogy az Európai Néppárthoz való csatlakozáshoz ukrán-pártinak kell lenni.

A politikai helyzet változásával Magyar Péter és pártja előretörése várható, ami a régi politikai entitások számára veszteséget jelenthet. A Fidesznek új helyzethez kell alkalmazkodnia, és Magyar Péternek is tudatosítania kell, hogy soha nem szabad lebecsülni az ellenfelet. Navracsics Tibor szerint a Fideszben élénk viták folynak, például Magyar Péter miatt is, és még magával Orbán Viktorral is szoktak vitatkozni a frakcióban.

A kormányzati pozíciók körül kialakult vitában Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kénytelen volt visszavonni korábbi állítását, miszerint Varga Judit szerezte volna Magyar Péter állami állásait. A kormány tagjai cáfolták, hogy rokoni, ismerősi alapon osztogatnák az állásokat, és Kocsis Máté elfogadta a miniszterek válaszát, de továbbra is fenntartásait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Magyar Péter hogyan kerülhetett vezető pozíciókba több állami cégnél. Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan továbbra is kérdőre vonja a kormányt az állami pozíciók betöltésével kapcsolatos szempontok és a rokonok, hozzátartozók, ismerősök állami munkahelyekhez juttatása ügyében. A kormány válasza szerint minden vezetői és munkatársi kinevezésnél az adott munkakörre vonatkozó megfelelő szakmai tapasztalatok az irányadóak.

Lázár János építési és közlekedési miniszter egy interjúban elmondta, hogy Magyar Péterről a korábbi tevékenysége alapján nem tud rosszat mondani, és az állami cégeknél mindig teljesítette azt, amit elvártak tőle. A politikai szerepvállalásával kapcsolatban viszont megjegyezte, hogy „celebnek” tartja, és kérdéses, hogy megvannak-e az ehhez szükséges vezetői kvalitásai. Lázár János szerint „rengeteg fideszes” érzi úgy, hogy Magyar korábban közéjük tartozott, de a választók ezért megbüntetik, és a fellépésével csak még jobban összehúzza a Fidesz táborát.

A miniszterelnökről, Orbán Viktorról Lázár János azt mondta, hogy „aki annyi ideje van a politikában és annyi ideje kormányoz, mint Orbán Viktor, természetes, hogy nem hiba nélküli”. De szerinte a Fideszen belül még mindig ő érzékeli a legjobban a valóságot, és még jó néhány évig alkalmas lesz arra, hogy miniszterelnök legyen.