Az oroszok manipulálják a zsákmányolt Leopard tankot és további nyugati haditechnikát

Az oroszok egy daru és egy fémtömb segítségével állították el a Moszkvába szállított Leopard 2A6-os harckocsi lövegcsövét, hogy a május 9-ei győzelmi napi parádén megalázottnak és legyőzöttnek tűnjön. A felvételen látható manőverrel valószínűleg visszafordíthatatlan kárt okoztak az eszközben, amit az orosz hadmérnökök tanulmányozni akartak.

Az Avgyijivkában zsákmányolt modern harckocsit néhány napja hozták el Moszkvába, ahol a győzelmi napi parádén fogják kiállítani. A felvétel tanúsága szerint az oroszok egy hatalmas daruval és egy fémtömbbel igazgatták a harckocsiágyút. Felmerül a kérdés, hogy miért nem használták a harcjármű célzóberendezéseit a dőlésszög beállítására, és hogy a kezelőszervek talán már nem működnek megfelelően, vagy nem ismerték a harckocsi működését.

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) elemzése szerint az orosz haderő jelentős áttörést ért el Avgyijivkától nyugatra, és most döntéskényszerben vannak, hogy hova csoportosítsák a legnagyobb erőiket. Két lehetőség közül választhatnak: nyugat felé haladva elérhetik Pokrovszk/Krasznoarmejszk irányát, vagy észak felé fordulva Csasziv Jar bevételét célozhatják meg. Az ukrán vezetés szerint Moszkva célja, hogy Csasziv Jart május 9-ig elfoglalják, de az elmúlt napokban nem értek el jelentős területi nyereséget.

Úgy tűnik, az orosz előretörést nem sikerült megállítani az Ocseretine-szektorban sem, ahol a falu megszállása után az orosz csapatok északnyugati és nyugati irányba tudtak tovább haladni. Az orosz hadsereg elfoglalta Ocseretinét, ami fontos pillére lett volna az ukrán védőknek Avgyijivka után a következő védvonalnak. Az ukrán 47-es számú gépesített dandár bevetése ellenére sem sikerült feltartóztatniuk az orosz előretörést. Az ukrán védelmi minisztériummal jó kapcsolatot ápoló DeepState információi szerint az oroszok tovább tudtak menni északnyugatra, Novoalekszandrivka felé, illetve Szolovjove felől megindultak Szokil felé is. Az ukrán katonák úgy tűnik, elvonultak Ocseretine térségéből, és nem áldozzák be „elit” egységeiket a terület védelmére, amíg meg nem érkezik a beígért amerikai utánpótlás. A kijevi döntéshozók reménykedhetnek abban, hogy frissen feltöltött egységekkel sikerül majd valamilyen ellentámadást indítaniuk, mielőtt az oroszok stabilizálni tudják a szektor védelmét.

Május 1-jén új kiállítást nyit az orosz védelmi minisztérium Moszkvában, a május 9-én esedékes győzelmi nap alkalmából. A bemutatón számos, Ukrajnától zsákmányolt nyugati technikai eszközt ki fognak állítani, köztük egy amerikai M88-as műszaki mentőjárművet is, amely Avgyijivkában került orosz kézre. Az orosz TASzSz hírügynökség közölte, hogy összesen 31 nyugati technikai eszközt állítanak majd ki az oroszok Moszkvában, lesz ott Leopard 2A6-os harckocsi, M2A2 Bradley lövészpáncélos, Marder lövészpáncélos, CV90-es lövészpáncélos és francia AMX-10RC kerekes páncélozott felderítőjármű is. Nem kizárt, hogy odaér a hét közepéig egy M1A1 Abrams harckocsi is.

Az idei Győzelem napja különlegessége, hogy a Győzelem parkban a Poklonnaja dombon az ukrán fronton zsákmányolt nyugati páncélozott autókból és harckocsikból nyílik kiállítás a „Mindenképpen győzni fogunk!” szlogen alatt – írja a The Independent. Ezzel is Ukrajna invázióját szeretnék dicsőíteni, hiszen Putyin Ukrajna megszállását is a nácik elleni orosz harchoz hasonlítja. A tavalyi Győzelem napja kevésbé sikerült fényesre, és a korábbiakhoz képest jóval kisebb is volt. Putyin rövid beszédében a „civilizáció döntő fordulópontjáról” beszélt és a „nyugati globális elit” ellen hergelt, nem tért ki azonban a kihívásokra, amikkel Oroszországnak szembe kell néznie, és nem vázolta fel a győzelemhez vezető utat sem.