Temu: Európai fogyasztóvédők célkeresztjében

Az Európai Unió fogyasztóvédelmi csoportjai panaszt nyújtottak be a Temu ellen, vádolva a kínai kereskedelmi óriást az uniós digitális szolgáltatásokra vonatkozó szabályok megsértésével. A kwsw.hu szerint a cég nem felel meg a Digital Services Act (DSA) előírásainak, és manipulatív technikákat alkalmaz a vásárlásösztönzésre.

A Temu nem biztosít elegendő információt a platformján szereplő eladókról, és nem világos, hogy termékeik megfelelnek-e az uniós termékbiztonsági előírásoknak. A BEUC főigazgatója, Monique Goyens szerint a piactér manipulációs technikákat alkalmaz, amelyek veszélyeztethetik a kiskorúak magánszféráját és biztonságát.

A Temu európai felhasználóinak száma meghaladta a havi 75 milliót, míg Magyarországon a 2023 szeptemberében indult szolgáltatás rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, és áprilisra már több mint 1,25 millió hazai vásárlót számlált.

Amennyiben a jogsértés beigazolódik, a Temu anyavállalatának éves világpiaci forgalmának akár 6 százalékát is elérheti a kiszabható büntetés. Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is versenyfelügyeleti eljárást indított a cég ellen, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok miatt.