Magyarország az akkumulátorgyártás nagyhatalma lehet?

Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalommá válhat, amennyiben a kormány által néhány évvel ezelőtt meghozott döntés érvényesül, és az akkumulátorgyártás az ország egyik legfontosabb iparágává válik.

Az akkumulátorgyártás területén tapasztalható beruházások mértéke példátlan a magyar történelemben. A Telex évek óta foglalkozik a témával, és tavaly öt részletes cikket is közöltünk az ágazatról. A mostani elemzésünkben több mint tíz szakértővel és iparági szereplővel készített interjúk alapján foglaljuk össze a legfontosabb tanulságokat.

2017 óta 8000 milliárd forint értékű akkumulátoripari, valamint további 3000 milliárd forint értékű elektromosautó-ipari beruházás valósult meg vagy került bejelentésre Magyarországon. Ezek a beruházások jelentős hatással lehetnek a magyar exportra és akár 4-7 százalékos GDP-növekedést is eredményezhetnek.

Azonban a magyar állam jelentős támogatást nyújt az akkugyáraknak, közvetlenül körülbelül 1000 milliárd forintot, az infrastruktúra-fejlesztésen keresztül pedig szintén közel ennyit. Felmerül a kérdés, hogy ezeket az összegeket nem lenne-e érdemesebb más területekre, például a humán tőke fejlesztésére fordítani.

A jelenlegi helyzetben az akkumulátorgyárak kevés hasznot hoznak Magyarországnak, mivel külföldi tulajdonosok, technológiák és gyakran külföldi munkaerő alkalmazásával működnek, és az alapanyagokat, alkatrészeket is külföldről szerzik be.

Az akkugyárak azonban elősegíthetik az elektromobilitásra való átállást, ami létfontosságú lehet a magyar járműgyártás számára. További előnyök érhetők el, ha a gyártáson túl kutatás-fejlesztés is megjelenik az országban, vagy ha magyar cégek bekapcsolódnak az akkugyártásba, például szoftverfejlesztéssel vagy az akkumulátorok újrahasznosításával.

A Magyar Akkumulátorszövetség és a kormány reményei szerint az iparág integrálódhat a magyar gazdaságba, és többféle hasznot is hozhat, például a beszállítói hálózat fejlesztésével vagy a tudásalapú gazdaság előmozdításával.

Kormánykritikus közgazdászok szerint azonban kevés az esély erre, de elemzésünk szerint már a folyamat kezdetén is láthatóak lehetőségek, amelyek kiaknázása az állam segítségétől függ.

Amennyiben nem sikerül élni a kitörési lehetőségekkel, az akkumulátorgyártás nem változtatja meg jelentősen Magyarország gazdasági helyzetét, de legalább stabilizálja azt. A társadalom és gazdaság fejlettségét hosszú távon azonban nem az iparpolitika, hanem más tényezők, mint az oktatás minősége vagy a társadalmi reprodukció rendszerei határozzák meg. Az akkugyártás ebben az összefüggésben csak annyiban játszik szerepet, hogy nem vesz el forrásokat más fontos területekről.