Brutális rekordprofitot ért el az MVM

Az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese által előre vetített rekord nyereség hivatalossá vált az éves jelentés közzététele után. A cég a 2022-es piaci sokkok után stabilizálódó energiapiacokon működött, ami a bevétel csökkenése ellenére is jelentős költségcsökkenést és így rekord profitot eredményezett.

Az MVM értékesítés nettó árbevétele több mint 2,5 milliárd forinttal csökkent a bázisévhez képest, ami -34%-os visszaesést jelent. Ezt főként a földgáz- és villamosenergia-kereskedelemből származó árbevétel csökkenése okozta. A földgáz árak jelentős csökkenése és az értékesítési volumen csökkenése is hozzájárult az alacsonyabb árbevételhez. A TTF gáztőzsde jegyzési árai az év eleji 80 EUR/MWh-ról év közben 30-60 EUR/MWh közötti szintre csökkentek. A bevételre negatívan hatott a villamosenergia-értékesítés teljesítménye is, de nőtt a bevétel a rendszerszintű szolgáltatásoknál és a földgáz és villamosenergia elosztói árbevételénél. Az egyéb működési bevételek jelentősen, 538 milliárd forinttal növekedtek, amiben a rezsivédelmi támogatás is szerepet játszott, mintegy 1100 milliárd forint összegben. A működési bevételek összességében 2031 milliárd forinttal maradtak el a bázisidőszak eredményétől, ami -24%-os csökkenést jelent, de a 6,3 ezermilliárd forintos bevétel így is magasnak számít.

A működési ráfordítások 8134 milliárd forintról 30 százalékkal, 5672 milliárd forintra csökkentek, ami -2,46 ezer milliárd forintos visszaesést jelent. Az anyagjellegű ráfordításoknál a legnagyobb csökkenést a földgáz beszerzésen realizálta a cég, 2275 milliárd forinttal a bázisévhez képest. A villamosenergia beszerzés ára és a rendszerirányítói tevékenység költségei is csökkentek.

Az EBITDA 101 százalékkal, 910,5 milliárd forintra nőtt, a működési eredmény pedig 203 százalékos ugrást követően 644,6 milliárd forintot ért el. A pénzügyi műveletek nettó eredménye nem sokat változott, de a társult vállalatok teljesítménye és a magasabb nyereségadó tétel is befolyásolta az adózott eredményt, ami összességében 369,1 milliárd forintos rekordprofitot eredményezett.

Az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese, Fazekas László szerint az eredmény jelentős része a csoport nemzetközi tevékenységeiből adódott, különösen a cseh piacon, ahol az MVM piacvezető a földgáz kiskereskedelemben. A nemzetközi piacokon tevékenykedő áram- és gáz nagykereskedő cégek üzletkötései és a hálózatüzemeltetési üzletág is hozzájárult az eredményhez. A megtermelt nyereséget osztalékként kifizetve az MVM hozzájárul a költségvetés bevételeihez.