Behajtáshoz folyamodnak a beszállító cégek az eladósodott kórházak ellen

Az egyik kórház jelentős tartozások miatt szembesül beszedési megbízással, mivel a műtéti anyagokat szállító partnerük türelmük végére ért. Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László az ATV Híradónak nyilatkozva elmondta, hogy a beszállítók már nem hajlandóak tovább várni a kórházakkal szemben fennálló tartozásaik rendezésére.

Tavaly év végén történt egy adósságrendezés, de a helyzet azóta is romlásnak indult. Rásky László szerint az állam által meghatározott kiegyenlítési sorrendben a saját érdekkörébe tartozó cégek, közmű szolgáltatók és büntetés-végrehajtás részesültek előnyben, míg a beszállítók kimaradtak az adósságrendezésből.

Az egyik műtéti anyagokat szállító cég inkasszózta az egyik kórház számláját, ami a finanszírozási rendszer problémáira világít rá. Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter szerint, ha nem változik meg a kórházak finanszírozása, amely jelenleg a béreken kívül alig tesz lehetővé más kiadásokra forrást, akkor ez drámai következményekkel járhat.

Takács Péter, az egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Kórházszövetség konferenciáján februárban beszélt arról, hogy a kórházak költségvetésének döntő részét a bérek kifizetése teszi ki, és az erre szánt finanszírozást nem lehet más célra fordítani. Az államtitkár hozzátette, hogy a kórházi adósságok rendezése nem várhat tovább, és nem függ az uniós forrásoktól.