Az élelmiszerárak ismét emelkednek

Az élelmiszerárak lassú, de biztos emelkedése figyelhető meg, a hvg.hu április végi bevásárlókörútja alapján. A csirkemell ára kiemelkedően nőtt, és bár a kormány egyelőre nem tervez árstopot az élelmiszerekre, az üzemanyagok esetében már előkerült ez az opció.

Az élelmiszerárak emelkedése nem éri el a 2022-2023 fordulóján tapasztalt mértéket, de az árak növekedése nem állt meg. A bevásárlókosár értéke átlagosan egy százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz képest, és ha januárral hasonlítjuk össze az április végi árakat, már közel kétszázalékos inflációt figyelhetünk meg.

A csirkemell ára emelkedett a legnagyobb mértékben, a filé átlagára 1552 forintról 1617 forintra nőtt egy hónap alatt, ami a termelői árak enyhe növekedését tükrözi. Egy évvel ezelőtt még a hatósági áras rendszer tartotta alacsonyan az árakat, de a beszerzési árak már akkor is magasabbak voltak.

Jelenleg az üzemanyagok esetében lengetett be árstopot a kormány, de az élelmiszerek terén az Árfigyelő alkalmazása marad érvényben, ami a benne szereplő termékek árát a hasonló kategóriájú termékek alá szorította. A kötelező akciózás pedig olyan helyzeteket teremtett, mint amikor egy Lidlben az extra szűz olívaolaj helyett sertészsírt ajánlottak a készlet hiánya miatt.

A koratavaszi időjárásnak köszönhetően több szezonális élelmiszer is előbb került a boltok polcaira, mint például az eper és a spárga, bár ezek árai még nem adnak okot az örömre.

A Mere orosz diszkontlánc terjeszkedési tervei is felkeltették a figyelmet, egy kiszivárgott levél szerint 200 boltot nyitnának három év alatt Magyarországon, de a tervek komolysága még kérdéses. A Mere által kínált termékek minősége és a plázastop szabályozása is akadályt jelenthet a lánc terjeszkedése számára.

A bevásárlás során a négyfős családi ebéd hozzávalóinak ára 7323 forintra rúgott, ami enyhe emelkedést jelent az előző hónaphoz képest. Az alternatív élelmiszer-termékekből álló kosár ára viszont gyakorlatilag nem változott. Az Aldi bizonyult a legolcsóbbnak, míg az Auchan és a Lidl követte szorosan. A bevásárlókosár egy zöldséglevesből, sertéspörköltből, rántott csirkemellfiléből és almás pitéből álló ebéd hozzávalóit tartalmazta.