Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a napelemparkok telepítését

Fekete Csaba Csongor, az adatalapú üzleti megoldások és fejlesztések szakértője, az Európai Űrügynökséggel karöltve dolgozott ki egy új rendszert, az Opt4Sol.AI-t, amely jelentős előrelépést jelenthet a megújuló energiatermelés és a klímaváltozás elleni harc terén.

Az Opt4Sol.AI rendszer a mesterséges intelligencia és a térinformatika segítségével hozhatja el a napelemparkok telepítésének új paradigmáját, amely támogatást nyújthat a napelemes erőművek helyválasztásában. A jelenlegi gyakorlatban a fejlesztők a helyszínek jogszabályi alkalmasságát és energetikai szempontjait vizsgálják, azonban az Opt4Sol egy előszűrést biztosít, amely listázza és rangsorolja a termelés szempontjából legoptimálisabb területeket.

A rendszer közel 70 különböző hazai és európai forrásból származó térbeli adatot tartalmaz, amelyek befolyásolhatják egy naperőmű optimális elhelyezését. Ilyen adatok lehetnek például a népességadatok, ipari területek, aszály-index, földárak, valamint a nagy- és középfeszültségű hálózatok és védett területek.

A projekt jelenlegi fázisában a GeoX Kft. és a Holistic rm Kft. fejlesztői biztosítják a térinformatikai eszközökre és a gépi tanulási modellekre épülő helykiválasztást. A rendszer adaptálható más európai országokba is a helyi szabályozások figyelembevételével, és képes a publikus adatok gyors és hatékony feldolgozására, valamint egyedi információk, mint például a napelemfarm fejlesztők saját paraméterei, beépítésére.

Az Opt4Sol.AI jelentős áttörést hozhat a megújuló energiaforrások terén, mivel figyelembe veszi az adott területek környezeti és szabályozási aspektusait is. Az innováció felgyorsíthatja a napenergia felhasználását és hatékonyabbá teheti azt, ami hozzájárulhat a fenntartható jövő kialakításához és a klímaváltozás elleni küzdelemhez.