Az EU felszólította az Apple-t, változások várhatóak az iPadOS-ben

Az Európai Unió új digitális piacokról szóló jogszabálya, a DMA hatására az Apple hamarosan megnyitja az iPadek operációs rendszerét, az iPadOS-t, ami jelentős változásokat hozhat a felhasználók számára.

Az Európai Unió márciusban életbe lépett digitális piacokról szóló jogszabálya, a DMA már korábban kötelezte az Apple-t, hogy tegye lehetővé az iPhone-ok operációs rendszerén, az iOS-en kívüli alkalmazásboltok használatát és alternatív fizetési megoldásokat. Ez a lépés lehetővé tette, hogy az App Store-on kívül is beszerezhetőek legyenek az alkalmazások, és az Apple fizetési rendszere is megkerülhetővé vált.

Az iPadOS esetében azonban az EU nem tett korábban lépéseket, mivel a felhasználók száma nem érte el a szükséges küszöbértéket. Az Apple sem hajtott végre önként változtatásokat, annak ellenére, hogy az iPadOS lényegében az iOS-t tükrözi, csupán a névben és néhány éve történt különválásban különbözik.

A TechCrunch információi szerint az EU most arra szólította fel az Apple-t, hogy a már az iOS-en végrehajtott módosításokat alkalmazza az iPadOS-en is, és erre hat hónap áll rendelkezésre. Az EU rendelete lehetőséget ad arra, hogy mérlegelje bizonyos kritériumokat, például egy piaci szereplő tartós jellegét.

Az iPadek esetében is szükségessé válik az alternatív alkalmazásboltok telepítésének engedélyezése, a WebKit böngészőmotor kizárólagosságának megszüntetése, és további hasonló lépések. Az Apple az elmúlt években igyekezett közelebb hozni a macOS-t és az iPadOS-t, részben a közös hardveres alapoknak köszönhetően, mint például az M-szériás processzorok, amelyek már az iPad Air és Pro modellekben is megtalálhatóak.

Az iPadOS változásai után az iPadek gyakorlatilag érintőképernyős Mac gépekké válhatnak, mivel a Mac számítógépeken már most is lehetőség van az App Store-on kívüli alkalmazások telepítésére.

Egy friss jelenség azonban aggodalmat keltett az Apple felhasználók körében. Sokan arról számoltak be, hogy az Apple eszközeik egyszerűen kiléptették őket az Apple ID-ból, ami az eszközök közötti szinkronizációt és számos más funkciót kezel. A probléma még zavaróbbá vált, mivel az újbóli belépéshez gyakran jelszó-visszaállításra volt szükség, ami különösen nehéz lehet azok számára, akik az "Ellopott eszköz védelme" funkciót használják és nem "ismerős helyen" tartózkodnak. A 9to5Mac munkatársai is tapasztalták ezt a problémát, és bár megkeresték az Apple-t, egyelőre nem kaptak választ, így a jelenség háttere rejtély marad.

A biztonsági rések felfedezése és jelentése egyre értékesebbé válik a hackerek számára. A TechCrunch beszámolója szerint a Crowdfense startup frissítette az árlistáját, és most már hajlandó 5–7 millió dollárt adni az iPhone-os és 5 millió dollárt az androidos hibákért. A Google Chrome és a Safari nulladik napi sebezhetőségei is millió dolláros összegeket érnek, míg az iMessage-ban vagy a WhatsAppban talált sebezhetőségekért 3 és 5 millió dollár közötti összeget fizethetnek. Ez jelentős emelkedés a korábbi évekhez képest, amikor a legmagasabb kifizetések 3 millió dollár körül mozogtak. Az Apple saját hibavadász programjában a biztonsági kutatók maximum 2 millió dollárt kereshetnek, ami jelentősen elmarad a magánvállalatok által kínált összegektől.