MVM Mobiliti új elektromos töltőállomásokat telepít Magyarországon uniós támogatással

Az MVM Mobiliti Kft. tovább bővíti elektromos töltőállomás-hálózatát Magyarországon, köszönhetően az Európai Unió által nyújtott jelentős támogatásnak, amely lehetővé teszi, hogy az országban harminc helyszínen összesen 600 kW teljesítményű töltőket létesítsenek.

Az MVM Csoport tagjaként az MVM Mobiliti Kft. a 2022 végén elnyert támogatás után újabb, közel 1,2 milliárd forintos támogatást kapott, amelynek segítségével az ország további húsz helyszínén telepíthetnek elektromos töltőállomásokat. Ezek a töltők a magyarországi TEN-T közúthálózat egyes szakaszainak elektrifikációját szolgálják, a zöldmegállapodás célkitűzéseinek elősegítése érdekében.

Az Európai Bizottság által kiválasztott projektek között szerepel az MVM ULTRA II 2023 jelű projekt is, amely a TEN-T közúthálózat egyes szakaszainak villamosítását célozza az AFIR-rendelet előírásainak megfelelően. A projekt megvalósítását az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) 3 millió eurós támogatása segíti, amely az alternatívüzemanyag-infrastruktúra eszköz (AFIF) keretében érkezik.

A Mobiliti már 2022-ben tíz darab 600 kW-os (4x150 kW-os) AFIF-töltőállomás megvalósítására írt alá támogatási szerződést az Európai Unió CINEA szervezetével. A CEF által biztosított forrásokkal már megkezdték a gyorstöltőhálózat fejlesztését többek között Budakalászon, Csömörön, Dunakeszin, Fóton, Kecskeméten, Maglódon, Miskolcon, Székesfehérváron, Szolnokon és Törökbálinton. Az új támogatás révén további húsz helyszínen kerülnek majd telepítésre a 4-4 darab, egyenként 150 kW teljesítményű töltőoszlopok.

A vállalat közleménye szerint az Európai Bizottság által most kiválasztott projektek elektromos töltőállomások és hidrogéntöltő-pontok telepítéséhez, valamint repülőterek villamosításához fognak hozzájárulni, elősegítve a zöldmegállapodásban foglalt célkitűzések teljesítését.

A Mobiliti fontos szerepet játszik az e-mobilitás-szektorban, és a közösségi e-közlekedésben is úttörő szerepet tölt be a Mobiliti és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. révén. A Volánbusz jövőre húsz új elektromos autóbusz beszerzésével számol a karbonsemlegesség elérése érdekében elindított Zöld busz program folytatásaként, összesen hat kisebb városban. Az autóbuszok üzemanyag-ellátását az MVM Mobiliti Kft. és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített töltőberendezések fogják biztosítani a települések műszaki telephelyein vagy állomásain.