Az elmúlt 75 év legnagyobb esőzése Dubajban

Egyetlen nap alatt annyi eső hullott Dubajban, mint amennyi általában másfél év alatt jellemző, ami komoly fennakadásokat okozott a városban és halálos áldozatokat is követelt.

Az Egyesült Arab Emirátusokat az elmúlt hétfőtől kedd estig tartó időszakban sújtotta az elmúlt 75 év legnagyobb esőzése, amely során Dubajban több mint 142 milliméter csapadék hullott, míg Abu-Dzabi közelében egy Khatm al-Sakla nevű településre 254 milliméter zúdult. Ez pedig jóval meghaladja az éves átlagos mennyiséget.

A heves esőzések következtében a víz elárasztotta a házakat és az utakat, ami teljesen megbénította a közlekedést. A helyi hatóságok tartálykocsikkal igyekeztek kiszivattyúzni a felgyülemlett vizet. A Dubaji nemzetközi repülőtér, amely a világ egyik legforgalmasabb légikikötője, szintén érintett volt a zavarokban, több járatot más repülőterekre kellett átirányítani, és az Emirates légitársaság szerda éjfélig felfüggesztette az utasfelvételt a dubaji nemzetközi repülőtérről (DXB) induló járataira.

A közösségi médiában megosztott képek tanúsága szerint a Dubai Mall és a Mall of the Emirates bevásárlóközpontokat is elöntötte a víz, és egy metróállomáson is bokáig érő víz állt. Emellett villámok is cikáztak az égen, melyek közül több a híres 828 méter magas Burdzs Kalifá épületébe csapott bele.

A Nemzeti Meteorológiai Központ arra szólította fel a lakosságot, hogy legyenek óvatosak, tegyenek meg minden szükséges óvintézkedést, és kerüljék az áradások által érintett területeket.

Az Egyesült Arab Emírségek kormányzati médiahivatala szerint a felhőszakadások kivételes éghajlati eseménynek minősülnek, és további esőzésekre lehet számítani. A környező országokban, így Bahreinben és Ománban is áradások voltak, utóbbiban már tizenkilenc ember vesztette életét a természeti katasztrófa következtében, köztük 10 iskolás korú gyerek, akiket egy kisbuszban sodort el az ár.

A ritkán látott esőzésnek halálos áldozata is van az Egyesült Arab Emírségekben. Egy hetvenes éveiben járó helyi férfi vesztette életét, miután járművét magával sodorta egy villámáradás az ország északi részén található Rász el-Haima-i Emírségben.

Mint a CNN kiemelte, az Egyesült Arab Emírségek többi részéhez hasonlóan Dubajban is forró és száraz éghajlat uralkodik. Ennek megfelelően a csapadék ritkán esik, így sok helyen korlátozott az infrastruktúra, így többek között vízelvezetés sincs, amely megoldást nyújthatna a jelenlegihez hasonló helyzetek kezelésére.

Az AP beszámolója szerint az özönvizet részben emberi beavatkozás is előidézhette; az apadó talajvízkészletre és a fokozódó szárazságra válaszul ugyanis a 2023-as klímacsúcsnak otthont adó Emírségekben elterjedt az az angolul „cloud seeding”-nek nevezett eljárás, mely során kisrepülőkből a felhőkbe juttatott anyagokkal növelik a lehulló csapadékmennyiséget. A hírügynökség repülőforgalmi adatok alapján állítja, hogy a felhőszakadás előtt 6-7 ilyen repülés történhetett Dubaj felett.

Az Egyesült Arab Emírségek és Omán mellett Bahreinben, Katarban is heves esőzésekről számoltak be a hatóságok, de főként Szaúd-Arábiában esett jelentős mennyiségű csapadék.