Felrobbantotta az internetet a szundikáló Donald Trump

Donald Trump egykori amerikai elnöknek hétfőn volt az első tárgyalási napja - a négy közül - az első ellene indított büntetőjogi eljáráson. Az internetezők azonban nem az eljárásra, hanem arra figyeltek fel, hogy Trump kétszer is elbóbiskolt, ami mémek lavináját indította el.

Április 15-én, hétfőn kezdődött Donald Trump első szövetségi büntetőeljárása, amely az esküdtszék kiválasztásával vette kezdetét, és akár egy hétig is eltarthat. Trumpot többek között cégei könyvelésének meghamisítása és az amerikai kampányfinanszírozás szabályainak lehetséges megsértése miatt állították bíróság elé Manhattanben. Az eljárás kapcsán Michael Cohant, Trump egykori ügyvédjét és jobb kezét is megemlítették, aki korábban bűnösnek vallotta magát és börtönbüntetésre is ítélték.

A tárgyalás első napján azonban nem a jogi procedúra, hanem Trump elbóbiskolása vált a közösségi média központi témájává. A Joe Bident gyakran "Sleepy Joe"-ként emlegető Trump egy órával a tárgyalás kezdete után maga is elszundított. Az internetezők gyorsan reagáltak, és a Sleepy Don hashtag alatt számos mém született, amelyek közül néhányat a Keresztapa filmhez kapcsolódóan készítettek.

A mémek között szerepelt a Keresztapa főszereplőjének, Don Corleonének a nevébe belecsempészett "snore" (horkolás) szóval játékot űző, valamint a film borítóját átalakító változatok is. Egyesek a maffiafilmek világától eltérve a "Hóbortos hétvége" című vígjátékra utaló mémeket készítettek, míg mások gyerekkori vicceket idézve firkálták tele az első elalvó társukat.

Voltak, akik kényelmesebbé tették volna Trump bóbiskolását, alvó sapkát vagy párnát adva a mém főhősének. Egyes mémek Mike Lindell, a MyPillow alapítójával és Trump közötti jó kapcsolatra utaltak, emlékeztetve arra, hogy Lindell az elnökválasztás után támogatta Trump azon állítását, miszerint a választást elcsalták.

Jane Rosenberg tárgyalótermi rajzoló műve alapján készült mémek is megjelentek, amelyek Trump alvó alakját ábrázolták. Trump egyébként nem csak ebben az ügyben áll bíróság elé, hanem több másikban is, többek között a 2020-as elnökválasztás eredményeinek felülírásával, a Capitolium ostromának vizsgálatával és titkos iratok jogtalan tartásával kapcsolatos vádak miatt.