Rabszolgákat tartottak az alapítók, átnevezhetik a nívós díjat

A Booker-díj alapítóinak rabszolgasághoz kötődő múltja miatt Richie Brave, a Radio 1Xtra műsorvezetője, aki a díjat alapító cég alapítóinak rabszolgái közé tartozó felmenőkkel rendelkezik, változtatásokat sürget a díj nevében. A szervezők már módosításokat hajtottak végre a díj történetét bemutató cikkekben.

Richie Brave, a Radio 1Xtra műsorvezetője, aki a Booker-díjat alapító cég alapítóinak rabszolgái közé tartozó felmenőkkel rendelkezik, felvetette, hogy a díj nevét meg kellene változtatni, mivel az a rabszolgasághoz kötődik. Brave a közösségi médiában égető kérdéseket tett fel a szervezőknek a névvel kapcsolatban. "Remélem, a Booker feltesz magának néhány kérdést a névvel kapcsolatban" – nyilatkozta a The Guardiannek. Brave szerint a szervezetnek van választási lehetősége, hogy megváltoztassa a nevét valami másra, mivel ő személy szerint nem szeretné megtartani egy olyan nevet, amely a rabszolgasághoz kapcsolódik.

A díj történetéről szóló cikkek szövegét a szervezők megváltoztatták Brave kritikája után. A férfi kiemelte, hogy a testvérek, George és Josias Booker közel 200 rabszolgasorban élő embert irányítottak, de ők valójában rabszolgatartók voltak, nem menedzserek. A cikket később úgy szerkesztették, hogy a testvérek közel 200 embert "taszítottak rabszolgasorba".

Brave elmondása szerint az eredeti fogalmazásmód láttán dühös lett, és felvetette a kérdést, hogy miért próbálják meg kitörölni az emlékezetből a rabszolgaság borzalmait.

A Booker-díj honlapján található írás szerint Josias Booker 1815-ben utazott Liverpoolból az akkori Brit Guyanába, ahol egy gyapotültetvényen, Broom Hallban rabszolgasorba taszította az embereket. Később a testvére is csatlakozott hozzá. Amikor a brit parlament 1833-ban megszavazta a rabszolgaság eltörlését, a testvérek kártérítésként 2884 fontot kaptak ötvenkét, korábban rabszolgasorban tartott emberért, ami 2024-ben 285 836 fontnak (több mint 130 millió forint) felel meg. A testvérek 1834-ben Booker néven kereskedelmi és hajózási vállalkozást alapítottak, és a család birtokai az 1880-as években egy McConnell nevű partnerükre szálltak át, így alakult meg a Booker McConnell vállalat.

Brave hangsúlyozta, hogy a megfelelő beszélgetések hiánya és a nem megfelelő nyelvezet használata nemcsak az emberek őseit becsteleníti, hanem ismét traumatizálja azokat, akik már így is traumát éreznek a családjukban történt események miatt. A férfi nyilvánosan megköszönte a szervezőknek, hogy átfogalmazták a cikket, és hálálkodott, hogy megkeresték és beszélgettek vele a rabszolgaságról. "Azt hiszem, ez egy nagyon hosszú párbeszéd kezdete, amely megpróbálja helyrehozni a történelmi hibákat" – mondta.

A Booker honlapján megjelent írás szerint egy guyanai történész szemszögéből megírt, tartalmasabb beszámoló fog következni a díj történetéről. A Booker- és a Nemzetközi Booker-díjat ma egy jótékonysági alapítvány, a Crankstart finanszírozza.