Már nem a Rózsadombon épülnek a legdrágább lakások a fővárosban

Az Otthon Centrum (OC) éves viszonylatban ötszázalékos áremelkedést mért a fővárosi új építésű lakások piacán, és újdonság, hogy már nem a Rózsadombon találhatóak a legdrágább lakások Budapesten.

Az idei év első negyedévében a Budapesten kínált új építésű lakások átlagos négyzetméterára 1,655 millió forintot tett ki, ami 3,1 százalékkal magasabb az előző negyedévhez képest, de éves viszonylatban csak 5,1 százalékos emelkedést jelent, amit a piacra került új lakások nagy száma és a fejlesztők áremelkedés elkerülésére vagy minimalizálására irányuló törekvései magyaráznak.

Az OC márciusi felmérése szerint jelenleg 337 új építésű lakás-beruházás van folyamatban a fővárosban, melyek keretében 25 ezer lakás épül. A projektek száma nem változott, de a lakások száma 5,5 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél. A lakások kínálati négyzetméterára az első negyedévben 3,1 százalékkal magasabb volt a tavalyi negyedik negyedéves értéknél.

Kosztolánczy György, az OC vezérigazgatója kiemelte, hogy a beruházások 27,2 százalékának, vagyis 6,8 ezer lakásnak a hirdetése még nem kezdődött el, ami kevesebb az előző negyedéves értéknél. Az idei év első negyedévében 22 projekt 1500 lakásának beruházása indult el, és 20 projekt 1200 lakásának hirdetését kezdték meg.

A legdrágább kerületek sorrendje is megváltozott: az I. kerületben a legmagasabb, 3,31 millió forintos négyzetméterárat kérik, a II. kerület 3,15 millió forintos árával megelőzte az V. kerületet, amely 3,081 millió forintos átlaggal a harmadik helyen áll. A XII. kerületben a négyzetméterár közel 3 millió forint (2,94 millió forint). A budai és a belvárosi kerületek többségében az árak 1,5 millió forint felett alakulnak, míg a külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben kicsivel 1 millió forint feletti árak jellemzők. A legolcsóbb kerület a XXIII. kerület 1,08 millió forintos átlagával.

A XIII. kerület, Angyalföld, továbbra is vezeti a projekt- és lakásszámokat, 64 projekttel és 8 ezer épülő, valamint tervezett lakással. A XI. kerület, Kelenföld a második helyre került vissza projektszámban (45) és lakásszámban (5600), míg a III. kerület a harmadik helyen áll projektszámban (38), de lakásszámban a IX. kerület előzte meg 3 ezer épülő lakással. A legkevesebb projekt az I., az V. és a XXI. kerületben indult, míg lakásszámban az V. és a XVI. kerületben épül a legkevesebb lakás.