Palkovics László volt bizalmasa, Barta-Eke Gyula lemondott állásáról a vádemelés után

Barta-Eke Gyula, aki korábban Palkovics László irányítása alatt álló vállalatoknál töltött be vezetői pozíciót, lemondott több milliós állásáról, miután vádat emeltek ellene vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt.

Barta-Eke Gyula, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. volt cégvezetője, aki a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány alá kiszervezett társaságoknál is vezetői pozíciót töltött be, március 13-ai hatállyal távozott posztjáról. A távozásával együtt mondott le havi bruttó 2,3 millió forintos fizetéséről, az évi 450 ezer forint keretösszegű SZÉP-kártyáról és a gépkocsihasználatról. A lemondás oka, hogy az ügyészség vádat emelt ellene vesztegetés elfogadása és befolyással üzérkedés miatt.

A Központi Nyomozó Főügyészség februárban 54 ember ellen emelt vádat egy minisztériumokon átívelő vesztegetési botrány kapcsán, amely 2022 áprilisában robbant ki. A vádak szerint a kormánytisztviselők kenőpénzért cserébe segítették a vissza nem térítendő európai uniós támogatások elnyerését. Barta-Eke a tizenkettedrendű vádlottja ennek az ügynek.

Barta-Eke Gyula 2019 és 2022 között vezette az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-t, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozott, amikor Palkovics László volt a miniszter. Ebben a szerepében ő állította ki az EU-s pályázatokhoz szükséges előminősítési tanúsítványokat. A vádirat szerint ezekért a tanúsítványokért darabonként hárommillió forintot kért a pályázóktól, továbbá a Pénzügyminisztériumban lévő kapcsolatain keresztül befolyásolta a támogatási kérelmek pozitív elbírálását, amelyért a támogatási összeg 4 százalékát kérte készpénzben.

Az ügyészség a vádak alapján 124,5 millió forint erejéig vagyonelkobzást kért Barta-Eke Gyulával szemben, és öt év börtönbüntetést javasolt. A vádak szerint Barta-Eke többször kapott tízmillió forintot meghaladó csúszópénzt.

Az ügyészségi vádak kapcsán Barta-Eke Gyulát és Palkovics Lászlót is megkeresték, de egyikük sem reagált a kérdésekre. Varga Mihály pénzügyminiszter a legutóbbi Kormányinfón kijelentette, hogy Magyarországon a korrupcióval szemben zéró tolerancia van, és amíg a kollégák nem tisztázzák magukat, a munkájukra nem tartanak igényt. A gyanúsítottak között a Miniszterelnökségen és Pénzügyminisztériumban dolgozó tisztviselők vannak, az ügyben helyettes-államtitkárok is érintettek.