Balásy Gyula cégei és a családbarát kommunikáció milliárdjai

Idén akár hárommilliárd forintot is elkölthet az állam Balásy Gyula cégeinél a családbarát Magyarország népszerűsítésére és kapcsolódó rendezvények szervezésére, miközben a magyar népesség fogyása továbbra is komoly kihívást jelent.

Az RTL hosszú cikkében arról számol be, hogy 2017 és 2023 között Balásy Gyula, a Fidesszel szimpatizáló vállalkozó cégei mintegy 15 milliárd forint értékű megbízást kaptak az államtól, és ebben az időszakban szinte kizárólag ők nyerték meg a családbarát kommunikációval kapcsolatos pályázatokat. A megbízások egy része opciós jellegű, ami azt jelenti, hogy csak szükség esetén hívják le őket, így az Innovációs és Kulturális Minisztérium nem vállalt ezekre kötelezettséget. Emellett a Budapesti Demográfiai Fórum megrendezésére vonatkozó, több mint 3,8 milliárd forintos megbízást is Balásy cégei nyerték el, amely az összesítésben nem szerepel.

A családügyekkel foglalkozó tárcák kommunikációs és rendezvényszervezési beszerzései jelentették a legnagyobb tételeket. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság 2014 és 2020 között az Emberi Erőforrások Minisztériumán belül működött, amelyet 2018-ig Balog Zoltán vezetett, az államtitkárságot pedig Novák Katalin irányította. Novák 2020-ban tárca nélküli miniszterként folytatta munkáját, majd 2022-ben a Kulturális és Innovációs Minisztériumban létrehozott családügyi államtitkárság kötött szerződést Balásy cégeivel. Később Novák köztársasági elnök lett, de a kegyelmi botrányba belebukott.

Balásy Gyula cégei nemcsak minisztériumi megbízásokat kaptak, hanem a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft.-től (később Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Kft.) és a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül is, amely Rogán Antal tárcája alatt működik. A közelmúltban kiderült, hogy hűtlen kezelés miatt nyomoznak Balásy Gyula cégeinek egyes szerződései kapcsán.

Az opciós kereteket is figyelembe véve nettó 12 milliárd forint ment el családbarát megbízásokra. 16 megbízásból 15-öt Balásy Gyula érdekeltségei kaptak. Az opciós keretek nélkül a megbízások összértéke nettó 9,2 milliárd (bruttó 11 milliárd 687 millió) forint. A szóban forgó időszakban 16 családbarát megbízásból 14-et kizárólag Balásy cégei vittek el, egyben részben volt érdekelt (egy olyan céggel közösen, amely később a tulajdona lett). Egy pedig nem köthető hozzá: ez azért fordulhatott elő, mert mielőtt 2018-ban lényegében monopolizálták az állami költéseket, volt még minimális, talán versenynek nevezhető eljárás: három kormányközeli üzletember érdekeltségei vetélkedtek a munkákért.

Mindeközben a Központi Statisztikai Hivatal 2022-re vonatkozó kimutatása szerint Magyarországon az egyik legnagyobb mértékben fogyott a népesség, ami kérdéseket vet fel az állam által kommunikációra és rendezvényekre költött milliárdok hatékonyságával kapcsolatban. Hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt nyomoz a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – árulta el Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes kérdésére, miután a DK-s országgyűlési képviselő több kérdést is feltett a Szabad Európán megjelent, Balásy Gyula cégbirodalmáról szóló cikk megjelenése után. A lap megírta, hogy kiszivárgott egy Excel-táblázat a kormányközeli reklámguru kommunikációs szerződéseivel kapcsolatban.