Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indíthat Németország ellen

Az Európai Bizottság hamarosan kötelezettségszegési eljárást kezdeményezhet Németország ellen, mivel extra díjat szabott ki a gáztárolóiból szomszédos országoknak értékesített gázra, ami ellentétes az uniós piaci szabályokkal. A német kormány szerint a tárolók feltöltése létfontosságú volt a 2022-es válság idején, és az intézkedés előnyei egész Európában érezhetőek voltak.

A kötelezettségszegési eljárás nem váratlan, hiszen a német "semlegességi díj" hosszabb ideig történő fenntartása jelentős bevételt jelent a német gázhálózat üzemeltetőjének, amivel a tavalyi magas gázbeszerzési költségeket próbálják ellensúlyozni. Az Európai Bizottság szóvivője nem erősítette meg hivatalosan az eljárás megindítását, de jelezte, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot a német hatóságokkal.

A német gazdasági és klímavédelmi minisztérium szóvivője szerint a díj nem diszkriminatív, és az európai ellátás biztonságához és az árak stabilizálásához járult hozzá. Azonban az ACER és más európai szakmai szervezetek szerint a díj torzítja a közös uniós gázpiacot és sértheti a jogszabályokat, emellett növeli a régiós országok gázbeszerzési költségeit, ami nehezíti az orosz gázról való leválást.

A német szabályozó hatóság döntése értelmében a gázexport díjat még két évig, 2027 tavaszáig alkalmazzák, ami jelentős költséget jelent a német gázhálózatot exportra használó szereplők számára. Ez a díj különösen fontos a kelet-közép-európai régió számára, tekintettel a 2024 végén lejáró orosz-ukrán tranzitszerződés körüli bizonytalanságra.

A német díj a nem-orosz (LNG-alapú) gázok költségoldali versenyképességét rontja, és a régió országait az olcsóbb vezetékes orosz gáz felé orientálhatja vissza, miközben az EU célja a teljes leválás az orosz gázról 2027-ig. Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint jelenleg az orosz vezetékes földgáznál nincs olcsóbb alternatíva.

Az Európai Bizottság, amelynek a mandátuma hamarosan lejár és amely hét év alatt 1200 milliárd eurót oszthat ki a tagállamok között, már azon gondolkodik, mi lesz az új költségvetéssel, amely 2028-cal indul. A következő bizottságnak jövő nyáron kell letennie egy költségvetési javaslatot az asztalra, amelyet azután megvitatnak a tagállamok vezetői, akiknek 2027 végéig kell egyhangú döntést hozniuk. A mostani döntési procedúra azért más, mint az eddigiek, mert a pandémia után az Európai Unió közös 750 milliárd eurós kölcsönt vett fel, hogy a plusz forrással a Covid utáni kilábalást segítse a tagállamokban.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt elnöke, aki a világgazdaság történetébe úgy vonult be, mint aki egyetlen mondatával megmentette a közös uniós pénzt, jelenleg Brüsszel megbízásából egy uniós versenyképességi jelentést és programot készít. A cél az, hogy megakadályozzák az Európai Unió lemaradását a globális versenyben Észak-Amerika és Kelet-Ázsia mögött. A Draghi-jelentést júniusban nyújtják be Brüsszelben.

Forrás: Reuters, Politico, Portfolió