Az Egyesült Államok aggodalma Izrael gázai magatartásával kapcsolatban

Az Egyesült Államok aggódik, hogy Izrael nem tartja be a nemzetközi humanitárius jog alapelveit Gázában, ahol a Hamász elleni offenzívát folytatja. A Guardian által ismertetett jelentés szerint az Egyesült Államok szerint „ésszerű felmérni”, hogy az általuk Izraelnek biztosított fegyvereket a nemzetközi emberi jogi alapelvekkel „összeegyeztethető” módon használták-e.

A Külügyminisztérium jelentése kiemeli, hogy az Izrael és más vizsgált országok által adott biztosítékok arra vonatkozóan, hogy a fegyvereket a nemzetközi humanitárius jognak megfelelően használják, „hitelesek és megbízhatóak”. Azonban a jelentés mély aggodalmát fejezi ki Izrael magatartásával kapcsolatban, hozzátéve, hogy nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy javasolják az amerikai fegyverszállítás leállítását.

Egy magas rangú tisztviselő szerint bár az értékelés tükrözi Izrael gázai offenzívája során tanúsított általános magatartását, a Külügyminisztériumnak még nem sikerült tényszerűen megállapítania, hogy amerikai fegyvert használtak volna olyan konkrét esetekben, amelyek háborús bűncselekménynek minősülnek.

Az izraeli hadsereg hétfő hajnalban kezdte meg rafahi offenzíváját, és Joe Biden amerikai elnök jelezte, hogy az Egyesült Államok leállíthatja a fegyverszállításokat, ha Izrael teljes körű inváziót rendel el Rafahban. Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke válaszul közölte: „Ha szükség lesz rá, egyedül is helyt fogunk állni. Ha kell, a körmeinkkel fogunk harcolni”.

Az Egyesült Államok már korábban is szüneteltetett egy fegyverszállítmányt, mert aggályosnak tartotta, hogy a Gázai övezet déli részén, Rafahban nagyszabású szárazföldi műveletet hajtanak végre.

Az ENSZ közgyűlése pénteken elsöprő többséggel megszavazta a palesztinok teljes jogú ENSZ-tagságra irányuló pályázatát, amely felszólítja az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy adományozzon tagságot Palesztina államnak. A szavazás jelzi Izrael elszigetelődését a testületben, és a világ közvéleményének a palesztin államiságot támogató állásfoglalását is.

Az Egyesült Államok ENSZ-képviselete figyelmeztetett, hogy ismét élni fog vétójogával, ha a palesztin tagság kérdése újabb szavazásra kerül a Biztonsági Tanács elé. Az amerikai misszió szóvivője, Nathan Evans szerint a Palesztin Hatóság jelenleg nem felel meg az ENSZ alapokmánya szerinti ENSZ-tagság kritériumainak.

Az Egyesült Államok szerint Izrael a gázai háború során egyes esetekben a nemzetközi humanitárius jogot megsértve használhatott amerikaiak által szállított fegyvereket. A Fehér Ház által elrendelt felülvizsgálat azt vizsgálta, hogy Izrael – hat másik konfliktusban részt vevő országgal együtt – hogyan használta fel az Egyesült Államok által szállított fegyvereket.

A külügyminisztérium jelentése szerint "megalapozottan feltételezhető, hogy az Egyesült Államok által szállított fegyvereket Izrael kötelezettségeivel összeegyeztethetetlen módon használta. A dokumentum megjegyzi, hogy mivel a Hamász a polgári infrastruktúrát katonai célokra, a civileket pedig emberi pajzsként használja, gyakran nehéz meghatározni a helyszínen, egy aktív háborús övezetben, hogy melyek a legitim célpontok.

Joe Biden amerikai elnök nyilvánosan megfenyegette Izraelt, hogy visszatart bizonyos bombákat és tüzérségi lövedékeket, ha az folytatja a támadást Rafah ellen. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította Biden fenyegetését, és fogadkozott, hogy Izrael egyedül is helyt tud állni.

A Biden-kormány pénteki bejelentése szerint Izrael megsérthette a nemzetközi humanitárius jogot Gázában végrehajtott katonai műveletei során, amelyek az Egyesült Államok által szállított fegyverek felhasználásával történtek. A 46 oldalas külügyminisztériumi jelentés, amely Joe Biden elnök által kiadott új nemzetbiztonsági memorandum alapján került benyújtásra a kongresszusnak, tovább bonyolíthatja az Egyesült Államok és Izrael közötti kapcsolatokat. A dokumentum szerint az amerikai kormányzat leállította egy fegyvercsomag szállítását és felülvizsgálja a többi fegyverszállítást is, miközben megerősítette Izrael iránti hosszú távú támogatását. A jelentés szerint több mint 34 ezer palesztin vesztette életét a Gázai övezet ellen indított izraeli támadás során. Az Amnesty International és más jogvédő szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy az amerikai fegyvereket súlyos emberi jogi és humanitárius jogszabályok megsértésére használták.