Romániában adócsalással gyanúsítanak öt magyar állampolgárt

Öt magyar állampolgárt adócsalással gyanúsítanak Romániában, a Bihar megyei rendőrség szerint a gyanúsítottak jelentős összegű adócsalást követtek el.

A Bihar megyei rendőrség szerdai közlése alapján kedden három házkutatást hajtottak végre Nagyváradon, ahol a gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó osztály bizonyítékokat keresett a feltételezett adócsalásokkal kapcsolatban. Az Agerpres hírügynökség értesülései szerint a rendőrség a házkutatások során állateledelt és dokumentumokat foglalt le.

A gyanú szerint az öt magyar állampolgár, akik 37 és 51 éves kor közöttiek, összesen 4,564 millió lej (368,8 millió forint) értékben követtek el adócsalást. A gyanúsítottak három cégén keresztül hajtották végre a csalást, melyek állateledellel kereskedtek Nagyváradon és a Bihar megyei Szentjánoson. Két cég fordított áfázás alá eső árut szerzett be magyarországi vállalkozásoktól, majd egy harmadik cégnek számlázta ki. A rendőrség szerint a két közvetítő vállalkozás fantomcég volt, melyeknek járművei és ingatlanjai a harmadik cég tulajdonában álltak. Az áfát a fantomcégeknek kellett volna befizetniük, de azokat fizetésképtelennek nyilvánították, így kerülték el az adófizetést.

A rendőrségi akció során összesen 277 ezer lej (21,9 millió forint) értékű állateledelt foglaltak le.