A világgazdaság növekedési kilátásai

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb jelentése szerint a világgazdaság növekedése évtizedek óta nem volt olyan lassú, mint a 2020-as években várható, ugyanakkor a globális infláció csökkenése pozitívumként értékelhető.

A világgazdaság idén várhatóan 3,2%-kal bővül, ami megegyezik a 2023-as év növekedési ütemével. A globális infláció tavaly 6,8%-ot ért el, idén pedig 5,9%-ra csökken, jövőre további csökkenés várható, 4,5%-ra.

Az Egyesült Államok gazdasága mutatja a legdinamikusabb növekedést a fejlett gazdaságok között, idén 2,7%-os, jövőre pedig 1,9%-os bővülés várható. Ezzel szemben Németország gazdasági növekedése csekély, idén 0,2%, jövőre pedig 1,3% mértékű növekedés prognosztizálható. Németországban azonban nem csak gazdasági kérdések foglalkoztatják a közvéleményt, hanem az ukrán konfliktus humanitárius következményei is. Az ukrán rendfenntartók a német kollégáikkal együttműködve 161 olyan ukrán gyermeket azonosítottak Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból.

Kína gazdasági növekedése továbbra is lassul, de a 4,6%-os, illetve a jövő évi 4,1%-os növekedéssel még így is jelentősen meghaladja az Egyesült Államokét. Az IMF nem módosította korábbi előrejelzését, annak ellenére, hogy a legfrissebb pekingi statisztikák dinamikus első negyedévet jeleztek.

Oroszország gazdasága a háború és a szankciók ellenére nem roppan össze, idén 3,2%-os, jövőre pedig 1,8%-os növekedés várható, mivel a hadigazdaságra való átállás következtében a fegyver- és lőszergyártás vált húzóágazattá. Az orosz agresszió azonban nem csak a gazdasági területeken érezteti hatását, hanem a médiában is. Oroszország támadást intézett több tucat, az Astra műholdon keresztül sugárzott ukrán tévécsatorna ellen, amelynek következtében az adások megszakadtak. Az érintett csatornák között van az 1+1 médiacsoport és partnerei, valamint a 24-es hírtelevízió is, amelyeknek sugárzását ideiglenesen felfüggesztették.

A közepesen és gyengén fejlett országok felzárkózása a gazdagabbakhoz lassult. A globális infláció csökkenése minden ország számára előnyös, de szükség van egy olyan multilaterális pénzügyi politikára, amely nem lassítja tovább a gazdasági növekedést az infláció elleni harc során. Fontos az adósságállomány kezelése is a szegény országokban, ahol a fizetésképtelenség veszélye merült fel.

A világkereskedelem növekedése tavaly csak 0,3%-os volt, azonban idén 3%-os, jövőre pedig 3,3%-os növekedés várható, amely függ a geopolitikai fejleményektől, különösen az ukrajnai háborútól és a gázai konfliktustól.

Magyarországon a helyzet javulóban van: az IMF szerint idén 2,2%-os, jövőre pedig 3,3%-os gazdasági növekedés várható. A fejlett államokban az infláció idén 2,6%, jövőre pedig 2% lesz, míg a fejlődő országokban magasabb, idén 8,3%, jövőre pedig 6,2%.