Vendégmunkások áradata Magyarországra

Mintegy 120 ezer vendégmunkás dolgozik jelenleg Magyarországon a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint, ami ellentmond a Központi Statisztikai Hivatal friss elemzésében szereplő 92,7 ezer fős adatnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közlése alapján jelenleg körülbelül 120 ezer vendégmunkás dolgozik Magyarországon. Ez az adat érdekes kontrasztot mutat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss elemzésével, amely szerint 2023-ban a külföldi állampolgárságú alkalmazottak száma 11,7 ezer fővel nőtt, így elérve a 92,7 ezer főt. A KSH szerint ez a növekedés főként a harmadik országbeli munkavállalók számának jelentős emelkedésével magyarázható, és a számok alapján 2021 óta gyorsuló ütemben nő a külföldi munkavállalók száma az országban.

A Fülöp-szigetekről, Vietnámból és Kirgizisztánból érkező munkavállalók száma kiemelkedően nő Magyarországon. Míg 2022-ben csupán 1100 fülöp-szigeteki dolgozott az országban, addig 2023-ra ez a szám megugrott közel 6300-ra. Ez az összeg több mint 5 ezer fős növekedést jelent egyetlen év alatt, ami a legnagyobb létszámbeli bővülés egy országból. Emellett 2200 vietnámi és 1300 kirgiz munkavállaló is érkezett az elmúlt évben. Ezzel szemben az ukrán, szlovák és román dolgozók száma csökkenő tendenciát mutat, bár az ukránok továbbra is a legnagyobb csoportot képviselik 22 802 fővel.

A V4 országok között Magyarország rendelkezik a legalacsonyabb harmadik országbeli munkavállalók arányával. A foglalkoztatottak teljes számához viszonyítva a külföldről érkezők aránya Magyarországon 2,6%, míg Szlovákiában 3,8%, Lengyelországban 6,4%, Csehországban pedig 17%.

A minisztérium szerint Magyarországon kevés a külföldi munkavállaló, és a vendégmunkások csak szigorú feltételek mellett és ideiglenesen dolgozhatnak az országban. A harmadik országból érkező munkavállalók aránya a V4 országokban továbbra is Magyarországon a legalacsonyabb, így "a vendégmunkások nem veszik, nem is vehetik el a magyarok munkahelyét" – hangoztatja az NGM.

A KSH-adatok alapján 2010 óta 53 ezerrel emelkedett a Magyarországon tartózkodó külföldiek létszáma, ami évi 4 ezer fős átlagos növekedést jelent. Az államtitkár szerint az adatok azt mutatják, hogy 2010 és 2023 között Magyarországra érkezett 514 ezer külföldiből jelenleg kevesebb, mint a fele, 251 ezer fő tartózkodik itt, ami a teljes népesség csupán 2,6 százaléka.

A kormány elkötelezett a magyar munkahelyek védelme mellett, és elsődleges célja, hogy a hazai munkaerőhiány enyhítése érdekében elsősorban a mintegy 300 ezer fős magyar munkaerőtartalékot aktivizálja. Csak abban az esetben jöhetnek harmadik országból munkavállalók, ha a magyar és uniós munkaerő elfogyott.

Vendégmunkások csak és kizárólag azokban a hiányszakmákba érkezhetnek, ahol hazai és európai uniós munkaerő már nem áll rendelkezésre. A magyar munkahelyeket többek között kvóta, országlista és negatív foglalkozási lista is védi, és a tartósan munkában állók vendégmunkásokra való lecserélése jogszabályilag tiltott Magyarországon.