Az EU-párti magyarok túlnyomó többségben

A magyarok 81%-a gondolja úgy, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás előnyös az ország számára, amint azt az Eurobarométer nemzetközi felmérés eredményei is alátámasztják.

Az Eurobarométer adatai szerint az európai parlamenti választások előtt végzett kutatás során a magyarok EU-val kapcsolatos megítélése jelentősen nőtt, hiszen a pozitív véleményt nyilvánítók aránya 4 százalékponttal nőtt a korábbi felméréshez képest. Az uniósellenesek aránya Magyarországon 17%, ami jelentősen alacsonyabb az EU többi tagállamában mért 23%-os átlagnál.

A felmérés szerint a magyar választók az uniós átlagnál nagyobb érdeklődést mutatnak az Európai Parlament választásai iránt, és 70%-uk valószínűleg részt is vesz a szavazáson, ami összhangban van az uniós kutatások átlagával. A magyar lakosság 56 százaléka úgy látja, az Európai Parlamentnek a jelenleginél sokkal fontosabb szerepet kellene betöltenie, ami megegyezik az uniós átlaggal.

A magyarok többsége meg van elégedve az Európai Parlament munkájával: 46 százalék pozitívan ítéli meg a parlament tevékenységét, míg mindössze 14 százalék gondolkodik negatívan az uniós parlamentáris testületről, a semlegesek aránya pedig 39 százalék.

A magyarokat leginkább érdeklő prioritások között a közegészségügy (39 százalék), a gazdasági támogatás és új munkahelyek támogatása (38 százalék), Európa jövője (35 százalék), a demokrácia és a jogállamiság (28 százalék) szerepelnek. Ezek a kérdések az uniós átlagnál jóval inkább nyugtalanítják a magyar közvéleményt.

A felmérés kiterjedt az európai uniós állampolgárok életviszonyaira is, ahol a magyarok az európai uniós szintnél jóval kedvezőbben látják egzisztenciájuk alakulását. Az uniós átlagnál (3 százalék) kétszer annyian gondolják Magyarországon (6 százalék), hogy az elmúlt öt évben pozitív irányba változott volna az anyagi helyzetük.

Azonban a magyarok 81 százalékának okoz nehézséget a számlák kifizetése, ami magasabb az uniós átlagnál. A magyarok többsége szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, miközben az EU-val kapcsolatban pozitívabbak: 55 százalék szerint az EU-n belül megfelelően működik a demokrácia.

A magyarok 46 százalékában pozitív kép él az EU-ról, és csupán 15 százalék érzékeli negatívan az unió működését, miközben 39 százalék teljesen semlegesen gondolkodik róla. Az EU-tagság megítélése ugyancsak nagyon pozitív, ráadásul jelenleg még 2023 őszéhez képest is sokkal jobban szeretik az Európai Uniót.