Az EU, Washington és Peking haragját is elhozhatja a kormány új programja

A magyar kormány új bevándorlási törvényével lehetővé teszi, hogy EU-n kívüli állampolgárok pénzért cserébe szabadon utazhassanak a schengeni övezeten belül, vagy tartósan Magyarországon tartózkodjanak. Az Európai Bizottság, az Egyesült Államok és Kína is aggályokat fogalmazott meg a hasonló programokkal kapcsolatban, míg az EU Tax Observatory szerint kérdéses az aranyvízum-programok gazdasági előnye.

A magyar parlament a tavalyi év végén fogadta el a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó törvényt, amely három lehetőséget kínál a vendégbefektetői státusz megszerzésére: ingatlanalapokba történő befektetés, magyarországi ingatlan tulajdonlás, vagy jelentős összegű adományozás modellváltott felsőoktatási intézményeknek. Az Európai Unió intézményrendszere azonban arra inti a tagállamokat, hogy szüntessék meg aranyvízum programjaikat, mivel ezek biztonságpolitikai, pénzmosási, adóelkerülési és korrupciós kockázatokat jelentenek.

Az Európai Bizottság szóvivője a Portfolio kérdésére nem foglalt állást egyedi tagállami programokkal kapcsolatban, de általánosságban problémásnak tartja az ilyen rendszereket. Az Egyesült Államok is jelezte aggodalmait a magyar kormány felé, és csökkentette a magyaroknak az ESTA keretében kínált vízumérvényességi időt, mivel a magyar állampolgársági programokkal kapcsolatos aggályokra nem reagáltak.

Kína szintén kétkedve fogadja a programot, mivel attól tart, hogy állampolgárai az EU-ba menekíthetik ki vagyonukat. Az EU Bírósága pedig hamarosan döntést hozhat arról, hogy a fizetős bevándorlási programok sértik-e az „őszinte együttműködés elvét”, ami alapjaiban befolyásolhatja a magyar program jövőjét.

A bevándorlási ügyintézési piacon nagy az érdeklődés a magyar program iránt, de a korábbi letelepedési kötvényprogram problémái miatt sokan szkeptikusak. Egy globális cég képviselője szerint a nemzetközi és diplomáciai helyzet bizonytalan, a program részletei még ismeretlenek, és a korábbi kötvényprogramok negatív tapasztalatai miatt az ügyfelek és közvetítők is óvatosak.

A portugál aranyvízum-program gazdasági hatásai vegyesek voltak. Az EU Tax Observatory szerint a program főként az ingatlanágazatban hozott jelentős bővülést, de a munkahelyteremtés más iparágakban visszafogott volt. Az ingatlanárakra gyakorolt hatása aggodalomra adott okot, és a portugál lakosság jelentős része az aranyvízum-program megszüntetését támogatja. A magyar program hatásai még ismeretlenek, de a válaszokat legkésőbb július 1-ig meg kell kapni.