Az államtitkár szerint ezért van szükség kórházbezárásokra

Az egészségügyi államtitkár, Takács Péter a Semmelweis Egyetemen tartott előadásában beszélt az egészségügyi rendszer átalakításának szükségességéről, az OKFŐ leváltásának okairól, valamint az ügyeleti rendszer tapasztalatairól.

Az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter a Semmelweis Egyetemen tartott előadásában kitért az országos kórház-főigazgató, Jenei Zoltán menesztésére, aki 2024. január 1-jétől Révész János helyére lép. Az OKFŐ leváltását korábban az elszállt kórházi adósságokkal indokolták, azonban Takács szerint az információ áramlásával volt a probléma. Az államtitkár szerint a helyi vezetők nem sikerült megfelelően átadniuk az átalakításról szóló terveket.

Takács Péter az egészségügyi rendszer átalakításának szükségességét a koronavírus-járvány idején kezdődött strukturális felmérésekkel és az akkori tapasztalatokkal indokolta. Az államtitkár szerint az ellátórendszer széttöredezett, a posztszocialista kórházközpontú struktúra nehezen követi az orvostudomány fejlődését, az üzemgazdasági szempontok nem érvényesülnek, és az ellátásszervezői funkciók nem a megfelelő helyen jelennek meg.

Az államtitkár szerint a kórházakban a betegbiztonsági szempontokat figyelembe véve kell mérlegelni az ideális üzemméretet, és nem minden szolgáltatást kell minden kórházban fenntartani. Példaként említette, hogy nem szükséges gyerekszívsebészet minden vármegyei kórházban.

Takács Péter a háziorvosi praxisok helyzetéről is beszélt, amelyek száma a lakosságszám csökkenésével és a nyugdíjba vonuló orvosokkal egyre nő. Az államtitkár szerint a betöltetlen praxisokat a szomszédos körzetekbe olvasztják be, és a kislétszámú körzetek sorsa is hasonló lesz.

Az ügyeleti rendszer átalakításáról szólva Takács elmondta, hogy az Országos Mentőszolgálathoz került a megszervezése, és az eddigi tapasztalatok szerint sok esetben telefonos iránymutatás is elegendő, így csökken az indokolatlan mentővonulások száma. Az államtitkár szerint a triázs szerint a megfelelő ellátási csoportot riasztja a diszpécser, és a körzet és megyehatárok között átjárás van.

Az államtitkár a szakdolgozói béremelésekről is beszélt, amelyek következtében a fiatalok is megjelennek a rendszerben, és a bérolló a szakdolgozók fizetéséhez képest nagyobbra nyílt. A béremelések egyrészt a hálapénz elleni hadüzenetként, másrészt a megbecsültség növelésének szolgálnak.

Végül Takács Péter a magán- és közegészségügy szétválasztásáról is beszélt, amelynek keretében a magánellátót olyan területre kell beengedni, ahol az állami nem tud megfelelő szolgáltatást nyújtani. Az államtitkár szerint a várólisták csökkentése nem a magánszolgáltatók NEAK finanszírozásától függ, hanem attól, hogy az állami kórházakban megfizetik a műtéteket.