Az Éta Aquariidák meteorhullása elbűvöli az éjszakát

Az Éta Aquariidák meteorhullása kezdetét vette, és 2024-ben ez lehet az egyik leglátványosabb csillaghullás, amely április 15. és május 27. között kápráztatja el az égboltot.

Jamie Carter ismeretterjesztő újságíró szerint a meteorhullás csúcspontja május 4-5-re várható, amikor óránként akár 50 meteor is megjelenhet az égen. A holdciklus miatt a csúcs idején kevés természetes fény lesz, így jó időjárási körülmények mellett ideálisak lehetnek a viszonyok a csillaghullás megfigyelésére.

A meteorraj forrása a híres 1P/Halley-üstökös, amelynek pora és törmeléke okozza a látványos jelenséget, amikor a Föld ezekkel a részecskékkel találkozik. Az Éta Aquariidák megfigyeléséhez a legjobb, ha a hajnali órákban kerüljük a fényszennyezést, és türelmesen várjuk, amíg szemünk hozzászokik a sötétséghez. A meteorok látszólagos kiindulópontja a Vízöntő csillagkép, amely a déli féltekéről különösen jól megfigyelhető.

Ebben az időszakban egy másik meteorzáport is megfigyelhetünk, a Lyridákat, amelyek a C/1861 G1 Thatcher-üstököshöz köthetők, és április 14-én érkeztek meg, csúcspontjukat április 22-23-án érik el. Bár a telihold zavarhatja a Lyridák megfigyelését, a csúcs előtt és után is lehetőség nyílik meteorok észlelésére.