A brit kormány új törvényjavaslata a dohányzás ellen

Az Egyesült Királyság kormánya egy új törvénytervezetet vitat meg, amelynek célja, hogy megvédje a fiatalokat a dohányzás káros hatásaitól, különösen a 2009 után született generációkat.

A törvényjavaslatot Rishi Sunak konzervatív miniszterelnök kezdeményezte tavaly, és az ellenzéki Munkáspárt is támogatja. A tervezet szerint a dohány- és elektronikus cigaretta termékek értékesítése a 15 éves kor alattiak számára illegális lenne, és a kormány célja, hogy a dohánytermékek árusítását teljes mértékben illegálissá tegye a 2009 után születettek számára.

A törvényjavaslatot azonban nem mindenki fogadja el egyöntetűen. Sunaknak a saját pártján belül is meg kell küzdenie a liberálisabb tagokkal, akik túlzónak tartják a javaslatot.

A tervezet részeként a kormány hosszú távú terveket is kidolgozott, amelyek értelmében minden évben növelni kellene a legális korhatárt, hogy végül a dohányzás a teljes lakosság számára elérhetetlen legyen.

A törvényhozók különös figyelmet fordítanának az olcsó, eldobható elektronikus cigaretta, az úgynevezett "vape" termékek visszaszorítására, kezdve az ízesített változatok korlátozásával.

A londoni parlament elfogadta a törvénytervezet második olvasatát, és bár még a Lordok Házának és az alsóház harmadik olvasatbeli vitájának is döntenie kell róla, a végleges jóváhagyás biztosra vehető, mivel a Konzervatív Párt jelentős ellenállása ellenére a Munkáspárt teljes egészében támogatja a tervezetet. A második olvasatbeli szavazáson az alsóház 383 képviselője voksolt a tervezetre 67 elutasító szavazat ellenében. Végleges elfogadása után ez lesz a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) kimutatása szerint Nagy-Britanniában a dohányzás okozza a legtöbb megelőzhető halálozást: évente 80 ezer haláleset köthető közvetlenül a dohányzásból eredő betegségekhez, és a daganatos megbetegedések negyede is a dohányzás miatt alakul ki. Az NHS statisztikái szerint a brit kórházakba csaknem minden percben bekerül egy-egy olyan páciens, aki dohányzástól betegedett meg.

Egyre nehezebb helyzetben vannak a Rishi Sunak vezette konzervatívok, ugyanis a Konzervatív Párt folyamatos gyengülése mellett sok korábbi szavazójuk a Reform UK felé fordul. A két párt közötti jó viszony már a múlté, és a 2019-es választásokhoz képest Farage-ék nem tervezik, hogy a toryk javára visszalépnének. A parlamenti választásokat várhatóan idén, de legkésőbb jövő januárban tartják, ahol a Munkáspárt várhatóan megragadja a kormányrudat. A Konzervatív Párt támogatottsága folyamatosan csökken, míg a Reform UK támogatottsága növekszik, ami tovább súlyosbíthatja a toryk helyzetét a közelgő választásokon.

A Nigel Farage által alapított Reform UK jelentős veszélyt jelent a konzervatívokra, annak ellenére, hogy jelenleg csak egy képviselőjük van, aki a Konzervatív Pártból ült át. Farage-nak eddig nem sikerült mandátumot szereznie a Westminsterben, de a UKIP és a Brexit Party korábbi EP-választási sikerei azt mutatják, hogy van választói támogatás a Farage projektjei mögött. A brit FPTP választási rendszer miatt az új pártoknak nehéz megvetni a lábukat, de a Reform UK mégis megoszthatja a konzervatív szavazótábort. A toryk attól tartanak, hogy a belőlük kiábránduló jobboldali, konzervatív szavazók a Reform UK-t ikszelik majd be.

Jelenleg nem tudni, hogy Nigel Farage, aki jelenleg politikai kommentátorként dolgozik, tervezi-e a politikai visszatérését. Ha visszatérne és jelöltként indulna, a Reform UK még nagyobb gondot jelentene a konzervatívoknak. Egy kutatás szerint akár 50 körzetet is elveszíthetnek a Reform UK miatt a toryk. Farage-t ezért többen le szeretnék kenyerezni, hogy ne is tervezze politikai visszatérését.