Németországban a nemi hovatartozás könnyed választás kérdése lett

Németországban a Bundestag által megszavazott új önrendelkezési törvény értelmében bárki egyszerűen megváltoztathatja a nemét a hivatalos irataiban, orvosi eljárások nélkül. A reformot a gyermekek védelmében és a bűnözés lehetősége miatt kritizálják.

A német szövetségi kormány reformhangulatban van, miután a marihuána legalizálását követően most az önrendelkezési törvényt fogadták el, amely novemberben lép életbe és váltja fel az 1981 óta érvényes transzszexuális törvényt. A német polgárok a jövőben egy egyszerű nyilatkozat benyújtásával változtathatják meg a nemüket és keresztnevüket, és évente egyszer élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A nem- és névváltoztatás korábban bonyolult pszichiátriai kivizsgálást és bírósági döntést igényelt, de ez a folyamat hamarosan egyszerűsödik. A jogalkotók szerint a transzszexualitás patológiás felfogása elavult, így a nemi identitás meghatározása egy nyomtatvány kitöltésével történik majd.

A törvény szerint minden felnőtt szabadon választhatja meg a nemi besorolását és a keresztnevét az irataiban. A gyermekvédelem azonban aggodalmát fejezte ki, mivel a törvény a gyermekekre és fiatalokra is vonatkozik. A 14 éven aluliak esetében a törvényes képviselő, a 14 évet betöltött fiatalok pedig saját maguk nyilatkozhatnak a nem- és névváltoztatásról, szülői hozzájárulással, vagy annak hiányában a családi bíróság engedélyével.

A reform ellenzői szerint a gyermekvédelem mellett a nők biztonsága is veszélybe kerülhet, mivel a férfiak könnyedén változtathatnak nemet az irataikban, és így olyan helyekre kerülhetnek, ahol nők tartózkodnak. A belügyminisztérium is aggódik, hogy a bűnözők kihasználhatják a nevük és nemük megváltoztatásának lehetőségét, de a törvény kimondja, hogy büntetőeljárás alatt álló férfiak nem élhetnek ezzel az adminisztratív lehetőséggel.

A menedékkérők számára is lehetőséget biztosít a törvény, ha tartózkodási engedélyük nem jár le a következő két hónapon belül. A törvény értelmében pénzbírság jár annak, aki nem fogadja el a nem- és névváltoztatást végrehajtó személy új identitását.

Egy másik, a társadalmi változásokat tükröző jogszabályi kezdeményezés keretében egy csak nőkből álló szakértői bizottság javasolta, hogy Németországban legálissá kellene tenni az abortuszt a magzat 12 hetes koráig. A 153 éve érvényben lévő, az abortuszról szóló törvényeket modernizálni szükségesnek tartják, mivel azok elavultak és hátrányos helyzetbe hozzák a nőket, valamint nem kompatibilisek a nemzetközi joggal. Az ellenzék, különösen a Kereszténydemokrata Unió és a szélsőjobboldali AfD párt szerint a jelenlegi szabályozás megfelelő védelmet biztosít a magzatok számára, és az AfD szigorítani szeretné a törvényt, mondván, így is túl sok az abortusz. A jelentés szerint az abortusz továbbra se legyen lehetséges attól a kortól, amitől a magzat a méhen kívül is életképes tudna maradni, ami 22 hetes kor körültől van így. A jelentést a kormánynak nem kötelező megfogadnia. Az AfD még azt az érvet is felhozta, hogy ha nagyobb lenne a születések száma, Németországnak kevesebb migránsra lenne szüksége.

A német kancellár, Olaf Scholz (SPD) kínai látogatása során megvédte a kannabisz németországi legalizálását, amely április 1-je óta hatályos. A sanghaji Tongji Egyetemen egy kínai diák kérdésére, aki aggasztja a kannabisz németországi legalizálása és szeptembertől Berlinben akar tanulni, Scholz egyszerű tippet adott: „Nagyon egyszerű, ne szívj!” A kancellár hozzátette, hogy ő maga majdnem 66 éves és még "soha nem szívott kannabiszt", valamint megjegyezte, hogy Berlinben a diákok folyamatosan rohangálhatnak bárhova, és lehet, hogy soha nem találkoznak senkivel, aki ilyet csinál.