Ritka esemény fedheti fel a Stonehenge titkát

Ritka égi jelenség mutathatja meg, hogy a Stonehenge igazodik-e a hold bizonyos pozícióihoz – írja a The Independent.

A Stonehenge és a nap kapcsolata meglehetősen jól ismert, de egy hipotézis szerint a struktúra bizonyos időszakokban a holdkeltéhez és nyugtához is igazodik. Egy 18,6 éves ciklus során a hold a lehető legészakabbra kel és a legdélebbre nyugszik, ekkor a nyári napnál magasabbra, de a téli napnál alacsonyabbra kerül az égbolton.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a Stonehenge ősi építői is észrevették ezt a jelenséget, és ez befolyásolta a struktúra kialakítását. A helyszínen található 56 kör alakban elhelyezett gödör és négy álláskő elrendezése alapján felmerül a kérdés, hogy a ritka égi esemény idején épp a hold pozíciójához igazodnak-e ezek az elemek.

Clive Ruggles, a Leicesteri Egyetem munkatársa szerint, bár a Stonehenge és a nap kapcsolata jól dokumentált, a holdhoz fűződő viszonya kevésbé ismert. A négy álláskő a hold szélső pozícióihoz igazodhat, és a kutatók évek óta vitatkoznak arról, hogy ez szándékos-e, valamint hogy ha igen, hogyan valósult meg és mi lehetett ennek a célja.

A közelgő ritka esemény lehetőséget ad a csillagászoknak, hogy tovább vizsgálják az emlékmű rejtélyeit és az égi jelenségekkel való kapcsolatát. Amanda Chadburn, az Oxford Egyetem régésze szerint a megfigyelésekre 2024-ben és 2025-ben lesz lehetőség, amikor a szakértők remélhetőleg dokumentálhatják a holdkeltéhez és holdnyugtához való igazodást.