Ferenc pápa és a Vatikán álláspontja a társadalmi kérdésekben

A Vatikán legújabb dokumentumában, amelyet Ferenc pápa írt alá, ismételten kifejtette álláspontját a nemváltoztatás, a gender, a béranyaság, az abortusz és az eutanázia kérdéseiben.

A "Dignitas Infinita" című szövegben a szegénység, a migráció és az emberkereskedelem is kiemelt figyelmet kapnak, mint az emberi méltóságot veszélyeztető tényezők. Ferenc pápa aláírása alatt kiadott dokumentum ezeket a társadalmi problémákat is hangsúlyozza.

A pápát egyes konzervatívok azzal vádolják, hogy eltávolítja az egyházat a hagyományos tanításoktól, míg a liberálisok szerint nem tesz eleget a változás előmozdítására. A BBC szerint a pápa néhány kérdésben liberális hangvételűnek tűnik, például amikor azt mondta, hogy a transznemű emberek megkeresztelkedhetnek, és a papok bizonyos körülmények között megáldhatják az azonos nemű párokat, bár a házasságot továbbra is férfi és nő közötti szövetségnek tekintik.

Ferenc pápa Victor Manuel Fernández bíborost bízta meg azzal, hogy vizsgálja meg a modern világ új kérdéseit. Fernández bíboros korábban a szexualitásról írt részletes könyve miatt került kritika alá.

A béranyaságot és a gender-elméletet Ferenc pápa korábban élesen bírálta, és az új dokumentumban is határozottan elutasítja ezeket a gyakorlatokat.

Az abortuszról szólva a Dignitas Infinita nyilatkozat "az erkölcsi érzék rendkívül veszélyes válságának" nevezi, és a béranyaságot mind a nő, mind a gyermek sérelmezésének tartja. Az ember születéskori nemének megváltoztatását is kritizálja, mivel ez az isteni hatalomhoz való hasonlítás veszélyével járhat. A dokumentum az emberi méltóság megsértéseként írja le a szegények, a migránsok és a nők kizsákmányolását.

Ferenc pápa tevékenysége azt mutatja, hogy nem lehet egyszerűen progresszív vagy konzervatív címkékkel illetni. A 87 éves pápa, aki 2013-ban lépett hivatalába, önéletrajzában kijelentette, hogy nem tervez nyugdíjba vonulni, és hivatalában kíván maradni.