Több mint negyven gyermeket fogadott örökbe a Grammy-díjra jelölt énekesnő

Idén első alkalommal kerül megrendezésre a nemzetközi Budapest GipsyFest, ahol 2024. május 10-12. között az A38 Hajón koncertek és különféle kulturális programok várják az érdeklődőket. A fesztiválról és annak előzményeiről Rostás „Mazsi” Mihály, a Nemzetközi Cigány-és Világzenei Hálózat elnökével beszélgettünk.

A beszélgetés során kiderült, hogy a Cigány Dal Napján minden fellépő legalább egy dalt lovári nyelven ad elő, és hogy a rendezvényt augusztus 8-án tartják, mely nap Esma Redžepova énekesnő születésnapja. Redžepova több mint negyven gyermeket fogadott örökbe, és ő volt az első cigány előadó, akit Grammy-díjra jelöltek. A Budapest GipsyFest előadói között számos neves zenekar szerepel, és a fesztiválon divatbemutató is lesz.

Rostás „Mazsi” Mihály és felesége, Lakatos Mónika több zenekart működtetnek, köztük a húsz éve aktív Romengót, a Lakatos Mónika és a Cigány Hangokat, a Lakatos Mónika Folk Triót, valamint a katalán rumbát játszó MazsiMó-GipsyMónakot. A Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózatot három évvel ezelőtt hozták létre, hogy népszerűsítsék a cigány zenét és a lovári nyelvet.

A Cigány Dal Napját Esma Redžepova születésnapjához kötötték, aki nemcsak a cigány zene, hanem a gyermekvédelem terén is példakép volt. A Budapest GipsyFest célja, hogy teret adjon a cigány zenének a főváros szívében, és Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos a rendezvény fővédnöke.

A fellépők kiválasztásánál fontos szempont volt a sokszínűség és a cigány zene miliőjének emelése. A fesztiválon többek között az Oláh Gergő Akusztik, a Lerom, az EtnoRom, a Besh o droM, a Kale Lulugyi, a Parno Graszt, a Pesti Csillagok és a Karaván Família lép fel, és a Bojan Krstic Orkestar rézfúvós zenekar is érkezik Dél-Szerbiából. A Romani Design divatbemutatója a roma kultúra viseleti hagyományait mutatja be.

A fesztivál keretében Kunhegyesi Ferenc cigány festőművész kiállítása, hagyományos oláh cigány hangszerek bemutatója és egy kerekasztal-beszélgetés is helyet kap. A szervezők célja, hogy az Európai Unió minden tagállamában legyen Cigány Dal Napja, és tervezik egy Balaton GipsyFest megrendezését is.

Nemzetközi Budapest GipsyFest – 2024. május 10-12. az A38 hajón.