A béke visszaköltözött a magyar-szerb határra

A Szegedhez közeli kis település lakói szerint a korábbi migrációs hullám után mostanra helyreállt a nyugalom a környéken. A Vasárnapi Blikk riportja szerint, ahol korábban naponta akár ezer migráns is áthaladhatott, most hetente alig történik határsértés.

A magyar-szerb határ közelében fekvő települések lakói éveken át tapasztaltak folyamatos migrációs nyomást, de mostanra ez a helyzet jelentősen megváltozott. A rendőrség kevesebbet járőrözik a kerítés, azaz az Ideiglenes Biztonsági Határzár közelében, és az ellenőrző pontokon sem igazoltatják már az arra haladókat.

A helyi lakosok szerint a rendőrség határozott fellépése és a szerb hatóságok intézkedései nyomán csökkent az illegális határátlépések száma. Egy szerb gazda, Szlavisa elmondta, hogy nyolc év után végre ismét maga szüretelheti le almáskertjének termését, mivel a menekültek korábban mindent elvittek.

A szerb rendőrség 2023 novemberében megerősítette a határ védelmét, speciális egységeket vezényelve oda, és büntetőeljárást kezdeményezve a fegyveres migránsok ellen. A menekülttáborokat is szigorúbban őrzik, ezzel megakadályozva a menekültek Magyarország felé vezető útját.

Az Országos Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy a magyar és szerb rendőrség együttműködése eredményes volt, de az embercsempészek módszereinek változása miatt még nem lehet kijelenteni a migrációs útvonalak tartós átrendeződését.

A határ magyar oldalán a csend és nyugalom uralkodik, a rendőri jelenlét is ritkább, de a területet továbbra is folyamatosan figyelik kamerákkal és éjjellátókkal. A szerb oldalon is hasonló a helyzet, ahol a monitoroknál ülő szerb rendőrök is részt vesznek a határvédelemben.

A helyi lakosok, mint Szélpál József méhész és egy másik gazda, László, megkönnyebbülten számolnak be arról, hogy végre visszatérhetett a csend és nyugalom a környékre. László szerint már csak a jószágok és a gyerekek védelme miatt épít kerítést, és örül, hogy a korábbi zűrzavar megszűnt.