Orbán Viktor ismét sajtóhelyreigazítási pert vesztett

Orbán Viktor miniszterelnök második alkalommal vesztett sajtóhelyreigazítási pert egy héten belül, ezúttal az Index ellen - tudta meg a Media1

Az Index a SPAR osztrák vezérigazgatójának, Hans Reischnak az interjúját szemlézte, amelyben az üzletember arról beszélt, hogy Orbán oligarchái miatt hozza ki a vagyonát Magyarországról. A miniszterelnök ezért indított pert a portál ellen. Azonban a Fővárosi Törvényszék elsőfokú bírósága az Index javára döntött, kimondva, hogy Orbán közszereplőként el kell viselnie a sajtóban megjelenő kritikus véleményeket. Az ítélet szerint az Index korrekt módon járt el, mivel pontosan idézték a SPAR vezérigazgatóját, nem sértették meg Orbán becsületét, biztosították a válaszadás lehetőségét, és nem foglaltak állást a nyilatkozat igazságtartalma mellett. Így az Indexnek nem kell helyreigazítást közölnie, és Orbán Viktor köteles lesz a perköltségeket megfizetni.

A Media1 beszámolója szerint Orbán Viktor nem csak az Indexet, hanem több más médiumot is beperelt a Reisch-interjú szemlézése miatt, köztük a 24.hu-t, a Hírklikket, a Klubrádiót, a 444-et, a Pécsi Stopot és az RTL-t. Az Economxot (korábban Napi.hu) szemléző Klubrádió május 4-én elvesztette a perét, de fellebbezni fog az ítélet ellen.

Orbán több magyar sajtótermék ellen indított pert, mert azok szemléztek egy interjút a SPAR magyarországi vezetőjével. A miniszterelnököt egy, Kötter Tamás megafonos influenszerhez és Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez köthető ügyvédi iroda képviseli.

Május 3-án derült ki, hogy a miniszterelnök magánszemélyként indított pert több tucat sajtótermékkel szemben, mert azok szemlézték egy cikket, amely szerint az osztrák tulajdonú SPAR átalakította működését, illetve Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét. A cikkek szerint a SPAR védekezni akar az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái megszerezzék maguknak a céget.

Az alaphírről a hvg.hu is írt, ahogy annak cáfolatáról is. Arról is beszámoltunk, hogy az üzletlánc a magyar piacról való kivonulást nem fontolgatja. Arról pedig itt olvashat, hogyan fenyegette perrel a SPAR-t a kormány.

Az Orbán Viktor által indított perben érintett a 444.hu, a 24.hu, a Klubrádió, a Hírklikk, és a Mészáros Lőrinc-közeli Index.hu és Economx.hu is. A Klubrádió esetében a bíróság még Orbán Viktor javára ítélt elsőfokon, tehát a Fővárosi Törvényszék szerint máshogyan minősül a Lebensmittel Zeitungot szemléző Economx vagy Index cikke és máshogy az Economx cikkét szemléző Klubrádió nagyon hasonló írása.

A Media1 beszámolója szerint Orbán Viktort a Megafon egyik arca, a Kötter Tamás néven ismert Biczi Tamás által vezetett és az igazságügyi miniszterhez, Tuzson Bencéhez is köthető Biczi és Turi Ügyvédi Iroda képviseli a perekben.