Globális hőmérsékleti rekordok dőltek meg márciusban

Tizedik hónapja sorozatban újabb globális havi melegrekord született márciusban, az Európai Unió klímaügynöksége, a Copernicus adatai szerint a levegő és a világ óceánjainak hőmérséklete is történelmi csúcsot ért el.

2024 márciusában a globális átlaghőmérséklet 14,14 Celsius-fokot ért el, ami egy tizedfokkal magasabb, mint a 2016-os rekord. Ez az érték 1,68 Celsius-fokkal melegebb az 1800-as évek vége óta használt referenciaértékhez képest. A márciusi globális tengerfeletti hőmérséklet átlaga 21,07 Celsius-fok volt, ami a valaha mért legmagasabb havi érték, bár csak csekély mértékben haladta meg a februári adatokat.

A Földön tavaly június óta minden hónapban megdőlt a melegrekord, részben a világ óceánjain átvonuló tengeri hőhullámoknak köszönhetően. Jennifer Francis, a Woodwell Klímakutató Központ tudósa szerint az erős El Nino jelenség miatt a tapasztalt forróság nem volt meglepő, de a jelenség és a nem természetes tengeri hőhullámok együttese rendkívül szokatlanná tette ezeket a rekordokat. Francis hozzátette, hogy az El Nino enyhülésével a havi átlaghőmérsékletek is csökkenhetnek.

A klímakutatók szerint a rekordmagas hőmérsékletekért elsősorban az emberi tevékenységek, mint a szén és olaj elégetése, valamint a természetes gázokból származó széndioxid- és metánkibocsátás felelős. Francis szerint a tendencia csak akkor változik meg, ha csökken az atmoszférába jutó üvegházhatású gázok koncentrációja, amihez szükséges a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének leállítása, az erdőirtás megállítása és a fenntarthatóbb élelmiszertermelési módszerek alkalmazása.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény célja, hogy az iparosodás előtti idők átlaghőmérsékletéhez képest a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokon vagy az alatt tartsák. Jelenleg a Földön a 12 hónapos átlaghőmérséklet 1,58 Celsius-fokkal haladja meg ezt a határértéket. Samantha Burgess, a Copernicus igazgatóhelyettese szerint bár voltak már ennél szokatlanabb hónapok is, ahol rekordok dőltek meg, a tendencia aggasztó irányba mutat, és globális intézkedésekre van szükség.