Sóskúti népszavazás hitelesítésének megtagadása

A Budapest Környéki Törvényszék elutasította a sóskúti helyi népszavazás hitelesítését, amely az akkumulátorfeldolgozó üzem telepítéséről szólt volna. A sóskúti önkormányzat Facebook-oldalán keresztül jelentette be a döntést, és azt is közölték, hogy alkotmányjogi panaszt terveznek benyújtani a törvényszék határozata ellen.

A népszavazás májusra volt tervezve, és a sóskútiak arról dönthettek volna, hogy helyeslik-e az akkumulátorfeldolgozó üzem létesítését a falujuk határában. A törvényszék döntése azonban azt jelenti, hogy a népszavazást nem tarthatják meg a tervezett időpontban, és kérdésessé vált, hogy egyáltalán sor kerülhet-e rá a jövőben.

A helyzet előzménye, hogy a szlovén Andrada cég tervei szerint az akkumulátorfeldolgozó üzem nem Alsózsolcán, hanem Sóskúton épülne meg. Egy január végi lakossági fórumon, amely botrányba torkollott, König Ferenc polgármester lefújta a rendezvényt, és rendőri kísérettel távozott a helyszínről.

A fórumot követően helyi civilek és önkormányzati képviselők kezdeményezésére, aláírásgyűjtés nélkül került sor a népszavazás kiírására. A Helyi Választási Bizottság hitelesítette is a kérdést, amely így hangzott: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Sóskút közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor újrahasznosító, elem- és akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem működjön?”.

Azonban egy ismeretlen helyi lakos kérelmére, amelyet a határidő előtt két órával nyújtottak be, a törvényszék felülvizsgálta és érvénytelenítette a Helyi Választási Bizottság döntését. A kérelmező szerint a népszavazási kérdés nem volt egyértelmű, és a népszavazás eredményének végrehajtása nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik. A törvényszék a kérelmet megalapozottnak találta.

Az Andrada cég közben sajtótájékoztatót tartott, ahol kijelentették, hogy az üzem nem fog káros anyagokat bocsátani a levegőbe, és ígéretet tettek arra, hogy ők lesznek a legjobb szomszédok.