Áramütés miatt elhunyt kőműves: ítélet született

Egy berettyóújfalui társasház építésénél történt tragikus baleset következtében egy kőműves meghalt, miután áramütés érte és mélybe zuhant. Az esetért felelős ügyvezetőt a Berettyóújfalui Járásbíróság egy év fogházra ítélte, de a büntetést két év próbaidőre felfüggesztette.

A Berettyóújfalui Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek azt a 53 éves nőt, aki a társasház építésénél nem biztosított megfelelő munkavédelmi eszközöket a kőműves számára. A baleset során a dolgozót áramütés érte, ami következtében lezuhant és életét vesztette.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője szerint a vádlottat előzetes mentesítésben részesítették, és az áldozat hozzátartozójának polgári jogi igényét egyéb törvényes útra utasították.

A tragédia 2019. július 17-én történt, amikor a kőműves alkalmi munkavállalóként dolgozott a cégénél. Az építkezésen egy építésztechnikus volt felelős a munkavállalók feladatainak kiosztásáért és az elvégzett munka ellenőrzéséért. A baleset napján is az építésztechnikus irányította a munkát az ügyvezetővel történt előzetes egyeztetés alapján.

A baleset helyszínén egy villanyvezeték futott az épület előtt, amely a második födémszinttől hetven centiméterrel volt magasabban. A kőműves a második födémszinten, körülbelül hat méter magasságban dolgozott, amikor hozzáért az alumínium vízmértékkel a feszültség alatt álló vezetékhez, és áramütést szenvedett. Az áramütés következtében elvesztette egyensúlyát és a járdára zuhant, ahol életveszélyes fejsérüléseket szenvedett, és négy nappal később elhunyt.

Kiss László bíró az ítélet indokolásában kiemelte, hogy a baleset elsődleges oka a vezeték kivitelezői munkaterülethez való közelsége volt, amely megelőzhető lett volna a munkavégzés biztonsági feltételeinek megteremtésével. A bíró szerint a munkavédelmi szabályok betartása és betartatásának ellenőrzése a munkáltató, és mint felelős műszaki vezető kötelezettsége volt.

Az ítélet jogerőre emelkedett, mivel minden érintett tudomásul vette.