Androidos mobilt használók milliárdjai lélegezhetnek most fel

Több hónapnyi várakozás után a héten hivatalosan is elstartolt a Google készülékkereső hálózata, amely lehetővé teszi az Android 9-et vagy annál újabb rendszert futtató készülékek egyszerű megtalálását.

A Find My Device (FMD) hálózatnak köszönhetően közel egymilliárd készülék csatlakozhat, és a rendszer akár az offline vagy kikapcsolt mobilok helyzetét is képes megmutatni. A Google Pixel 8 és Google Pixel 8 Pro modellek már rendelkeznek a szükséges hardverrel, és várható, hogy más gyártók is követik majd ezt a példát.

A Google és az Apple közötti együttműködés eredményeként jött létre a Find My Device hálózat, amely hasonlít az Apple Find My rendszerére. Az Apple már korábban bevezetett biztonsági intézkedéseket az AirTag eszközökkel való visszaélések ellen, és az androidos felhasználók védelme érdekében a Google segítségét is igénybe vették.

Így működik a Google megoldása

A Find My Device hálózat segítségével a kompatibilis androidos eszközök Bluetooth-jeleket sugároznak, amelyeket más Android-készülékek foghatnak be, titkosítják és feltöltik a Google szervereire. Így a tulajdonosok láthatják az elhagyott telefonjuk helyzetét, még akkor is, ha az nincs internetre csatlakoztatva.

A funkció korábban csak egyes gyártók saját fejlesztéseiben volt elérhető, de most már az alap Android rendszer is támogatja, ami hatékonyabb működést tesz lehetővé. A Google szerint az FMD hálózat öt fő területen nyújt segítséget, többek között offline eszközök helyzetének megjelenítésében, Bluetooth-kiegészítők csatlakoztatásában, precíziós keresésben, Home Nest készülékekkel való integrációban és a családtagokkal való helymegosztásban.

De mit hoz a jövő?

Több gyártó, mint a Chipolo és a Pebblebee, bejelentették, hogy májustól olyan Bluetooth-alapú nyomkövetőket dobnak piacra, amelyek kompatibilisek lesznek mind a Google, mind az Apple hálózatával. Az Anker, a Jio és Motorola is csatlakozhatnak az év második felében. Az új eszközök várhatóan támogatni fogják a nem kívánatos követés elleni védelmet mind androidos, mind iOS-es készülékeken.

A Google hangsúlyozta, hogy a biztonságra is nagy figyelmet fordítottak, a helyadatokat titkosították, és egy külön protokoll védi a privát helyszínek és otthonok adatait. Az Apple esetében a nemkívánatos követés elleni védelem harmadik féltől származó eszközök esetében még nem érhető el, de ez várhatóan megváltozik az iOS 17-5 megjelenésével.