Az elektromos cigaretták veszélyei

A dublini egyetem kutatói mesterséges intelligencia segítségével analizálták az elektromos cigaretták összetevőit, és számos veszélyes hatást tártak fel. Az e-cigaretták használata nehézfémek megjelenését okozhatja a vizeletben, károsíthatja a DNS-t, és halálos komponenseket tartalmazhat, különösen az édes ízeket kedvelő fiatalok számára.

Nemrégiben került nyilvánosságra egy tanulmány, amely az e-cigaretták DNS-károsító hatását vizsgálta, és most egy újabb kutatás is megerősíti a vaporizátorok veszélyeit, amelyet mesterséges intelligencia alkalmazásával végeztek el. A kaliforniai egyetem kutatói azt találták, hogy az e-cigaretta füstjének komponensei komoly károsodást okoznak a normál epiteliális sejtekben, amelyek a mirigyekben, a szájban és a tüdőben is megtalálhatók. A sejtek DNS kettős spiráljának szakadását észlelték, ami növelheti a rák kockázatát.

Meglepő módon a nikotinmentes e-cigaretták még nagyobb mértékű DNS-szakadást okoztak, mint a nikotint tartalmazó változatok. A kutatók rákkeltő formaldehidet és súlyos tüdőbetegséget okozó diacetilt is azonosítottak az összetevők között.

Amerikai fiatalok körében végzett vizsgálat során a vizelet elemzése alapján kiderült, hogy azok, akik rendszeresen használják az e-cigarettákat, különösen az édes ízűeket, nagy mennyiségű nehézfémeket ürítenek a vizeletükkel.

Hevített méreg

Az RCSI Orvosi és Egészségtudományi Egyetem dublini kutatói a mesterséges intelligencia segítségével mutatták ki, hogy a vaporizátor elektromos cigaretták, különösen a gyümölcsös ízesítésűek, jelentős károkat okozhatnak a szervezetben, főleg hevítéskor. A kutatás során 180 aromát, kémiai összetevőt és lebomlási terméket vizsgáltak, és több mint 100 mérgező vegyi anyagot, egészségre veszélyes és irritáló anyagot azonosítottak. A vaporizátorok által használt folyékony anyagok hevítésekor még mérgezőbb vegyületek keletkezhetnek.

Különösen aggasztó, hogy bizonyos gyümölcsízű gőzök veszélyes vegyületeket, úgynevezett illékony karbonilokat termelnek hevítéskor, amelyek hozzájárulhatnak a rák, szív- és érrendszeri betegségek, valamint az obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásához.

Az Egyesült Királyságban élő 4,5 millió ember használja az e-cigarettákat, és a kutatók, orvosok szerint fontos lenne szabályozni és korlátozni a veszélyes ízeket. A fiatalok különösen veszélyeztetettek, mivel a termékek gyártói célzottan vonzó ízekkel, mint például a vattacukor vagy a cseresznyés kóla, próbálják megnyerni őket.

Donal O'Shea, az RCSI kémiaprofesszora szerint a gőzöket teljesen ízmentessé kellene tenni, mivel a jövőben komoly egészségügyi problémák várhatók azoknál, akik most rendszeresen használják az e-cigarettákat.

Az e-cigarettákat eredetileg a dohányzásról való leszokás eszközeként hirdették, de mára saját jogon terjednek, és inkább a rászokás eszközeivé váltak, különösen a gyerekek és tinédzserek körében.