Hamarosan Magyarországra érkezik a honvédség új, különleges repülőgépe

A Magyar Honvédség két új Embraer KC–390 típusú katonai szállítórepülőgépet szerez be, amelyekkel jelentős képességbővülés várható a katonai légiszállítás terén.

A KC–390 katonai szállítórepülőgép tesztelési folyamata az utolsó fázisához érkezett, amely során speciális NATO-kommunikációs eszközök beépítése és validációja történik. A tesztelési menetrend 2024. február 8-i első felszállását követően kezdődött, és az utolsó munkálatokat Brazíliában végzik majd el.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a repülőgép április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik, majd a hivatalos átadás és a magyar lajstromba kerülés őszre várható.

A miniszter kiemelte, hogy a mobilitás minden haderő alapvető igénye, és a Magyar Honvédség az AN–26-os katonai szállítórepülőgépek hadrendből történő kivonása, valamint az egyre növekvő katonai szállítási igények miatt döntött a KC–390 típus beszerzése mellett. Nem csupán a logisztikai támogatás gyorsasága, hanem – figyelembe véve Magyarország távoli küldetésekben történő aktív szerepvállalását – a személyi állomány és az utánpótlás egyre nagyobb távolságba való kijuttatása indokolja a kor színvonalának megfelelő, nagy szállítókapacitással rendelkező katonai szállítórepülőgépek alkalmazását.

A gépek alkalmasak lesznek akár 26 tonna hasznos terhet szállítani, légi utántöltésre, valamint intenzív ellátásra szoruló betegek és sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is. A tervek szerint a két szállító légijármű 2024 végéig érkezik meg véglegesen Magyarországra.