A Jupiter, a Hold, az Uránusz és egy üstökös különleges együttállása

Április 10-én a Jupiter és a kétnapos holdsarló különleges együttállásban lesz megfigyelhető, melyhez a Svábhegyi Csillagvizsgáló adott tájékoztatást az MTI-nek.

A kora tavaszi estéket még mindig beragyogó Jupiter és a tőle jobbra elhelyezkedő, mindössze 3,5 fokra lévő 5 százalékos fázisú, cérnavékony holdsarló szabad szemmel is jól látható lesz. A páros 20 óra 20 perckor még 15 fokos magasságban lesz megfigyelhető a nyugati ég alján. A tiszta és tereptárgyaktól mentes nyugati látóhatár esetén az égitestek könnyedén megpillanthatók.

Az égbolton megjelenik a kékeszöld Uránusz bolygó is, mely alig két fokkal helyezkedik el a Jupiter fölött, valamint az év egyik legszebb üstököse, a 12P/Pons-Brooks, mely a holdsarló alatt 3 fokkal lesz látható. A halványabb Uránusz és az üstökös szabad szemmel nem látható, ezért a teljes sötétség beköszöntéig érdemes várni a megfigyelésükkel. 20 óra 50 perc körül mindkét égitest az éjszakai égbolton figyelhető meg, de ekkorra a Jupiter-Hold páros 10 fokos, az üstökös pedig 7 fokos magasságba süllyed, így a megpillantásukhoz tiszta égbolt és egy nagyobb kézitávcső szükséges.

A Jupiter 2023 májusában tért vissza a hajnali égboltra, de a Naphoz közeledve lassan eltűnik az esti szürkület fényében. Az Uránusz és a 12P/Pons-Brooks üstökös esetében is ez az egyik utolsó lehetőség a megfigyelésre. A 12P/Pons-Brooks üstökös április 21-én éri el perihéliumát, a Naphoz legközelebbi pontját, de ekkor már nem lesz látható, és legközelebb 71 év múlva kerül ismét a Föld közelébe.

A majdnem pontosan 2 napos, 5 százalékos megvilágítottságú holdsarló továbbra is megfigyelhető marad, és a Hold megvilágítatlan oldalának derengése, a hamuszürke fény szabad szemmel is jól látszik majd. Április 11. és 13. között a növekvő tavaszi holdsarló krátereit a Svábhegyi Csillagvizsgálóban is megfigyelhetik az érdeklődők.