Új otthonfelújítási program indul

Pénteken a kormány bejelentette az új otthonfelújítási programot, amely júniustól lesz elérhető az 1990 előtt épült, vezetékes gázzal fűtött családi házak számára. Az építőipar szereplői lelkesen fogadták a hírt, és a program 10 legnagyobb újdonságát is bemutatták a hétvégén. A program keretében maximum 6 millió forintnyi kamattámogatott hitel vehető fel 8 évre, amelyből 2,5 - 3,5 millió forintot az állam elenged a támogatás odaítélésekor.

A korszerűsítési munkák finanszírozására több lehetőség is kínálkozik, mint például a piaci hitelek, amelyek között személyi kölcsön, szabad felhasználású jelzáloghitel és korszerűsítési célú lakáshitel (zöld hitel) található. Ezek a hitelek eltérő feltételekkel és kamatokkal érhetők el, és a szabad felhasználású hitelek esetében nem szükséges önerő, míg a jelzáloghiteleknél figyelembe kell venni az ingatlan forgalmi értékének 80%-át. A zöld hitelek esetében extra kamatkedvezmények is igénybe vehetők bizonyos bankoknál.

A piaci hitelek mellett kamattámogatott hitel és vissza nem térítendő állami támogatás is igényelhető, mint például a babaváró hitel, a falusi CSOK és a falusi CSOK mellé felvehető CSOK-hitel. A babaváró hitel 0%-os kamatozású és 11 millió forintig elérhető, a falusi CSOK pedig kistelepüléseken ingatlanvásárlás nélkül, meglévő ház korszerűsítésére is felhasználható. A CSOK-hitel kamatozása 3%, és 2024. január 1-jétől két gyermekre 10, három gyermekre 15 millió forintra emelkedett.

A különböző hitelek és támogatások összehasonlításakor a falusi CSOK bizonyult a legkedvezőbbnek, de csak legalább három gyermekesek számára, kistelepüléseken. A babaváró hitel esetében a teljes visszafizetendő összeget is figyelembe véve, ha nem születik legalább kettő, de inkább három új gyermek, akkor az új otthonfelújítási programmal több millió forintot takaríthatunk meg.

A hitelek és támogatások közötti választás több tényezőtől függ, mint például az energiamegtakarítási célkitűzés vállalása, a jogosultság, az önerő megléte, a finanszírozási cél, a hitelösszeg nagysága és a különböző hitelek, támogatások kombinálása. Az új otthonfelújítási programban a CSOK igénybe vevői is részt vehetnek, és a program kizárólag hőszigetelésre, nyílászárócserére, melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítésére lesz felhasználható. A falusi CSOK és a CSOK-hitel felhasználási lehetőségei viszont sokkal szélesebbek.